Özönlenek a fegyverek Ukrajnába

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 04. 6:56
null
Herszon, 2023. január 10. Ukrán katonák az Egyesült Államokból küldött ágyúval készülnek lõni az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2023. január 9-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendszer átadása válasz Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszternek a francia és olasz kollégáinak tolmácsolt sürgős kérésére a polgári lakosság és infrastruktúrák védelmére az orosz légitámadásokkal szemben – olvasható a közleményben. Sébastien Lecornu francia és Guido Crosetto olasz védelmi miniszter telefonon egyeztetett pénteken a szállítás véglegesítéséről, amelyről hetek óta folytak tárgyalások. 

A két miniszter véglegesítette a technikai tárgyalásokat a SAMP/T–MAMBA légvédelmi rakétarendszernek 2023 tavaszán Ukrajnába történő szállításáról. Ez az első európai nagy hatótávolságú,  francia–olasz gyártású légvédelmi rakétarendszer

– írta a francia tárca.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a héten tett látogatást Párizsban, miután Kijev hónapok óta kéri a légvédelme megerősítését nyugati partnereitől. 

 

Franciaország 2022 novemberében már telepített egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert Románia keleti határára a NATO romániai harccsoportjába. Párizs kedden jelentette be, hogy további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így ötven ilyen eszközzel fog rendelkezni, valamint ígértet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít Ukrajnának.

Kijev újabb fegyverekre kapott ígéretet Washingtontól 

Újabb, több mint kétmilliárd dolláros katonai segélycsomagot ígért pénteken Ukrajnának az Egyesült Államok, benne egy új rakétával, amely megkettőzi az ukrán hadsereg csapásmérésének távolságát. 

 

Az USAI (Ukrajnai Biztonsági Segítségi Kezdeményezés) keretében GLSDB-t (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bombát) szállítunk Ukrajnának – közölte Patrick Ryder dandártábornok pénteki sajtótájékoztatóján. 

A pénteken elfogadott segélycsomag keretében számos 150 kilométeres hatótávolságú GLSDB-t szállítanak Ukrajnának.

Az új rakéták érkezésével első ízben nő meg jelentősen az ukrajnai rakéták hatótávolsága azóta, hogy az Egyesült Államok tavaly júniusban HIMARS rakétarendszereket szállított Ukrajnának az orosz támadás elleni védekezésül. A HIMARS hatótávolsága 77 kilométer.

Borítókép: Ukrán katonák az Egyesült Államokból küldött ágyúval készülnek lőni az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2023. január 9-én (Forrás: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.