Brüsszel és a hazai baloldal is fegyverszállításokat sürget

Miközben az ukrajnai lakosság, köztük Kárpátalja is megszenvedi a háborút, a béke még mindig távolinak tűnik.

Magyar Nemzet
2023. 02. 03. 11:02
null
Donyeck megye, 2023. január 29. Ukrán katonák, mielõtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án. MTI/AP/Andriy Dubcsak Fotó: Andriy Dubcsak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Oroszországgal szembeni, az eddigieknél is szigorúbb szankciók és a fegyverszállítások növelése is napirendi pont az Európai Unió és Ukrajna közti, pénteken kezdődő csúcstalálkozón, amelyet rendhagyó módon a háborús országban tartanak. 

A tárgyalásoknak lendületet ad, hogy éppen csütörtökön szavazta meg az Európai Parlament az állásfoglalását a Moszkva elleni tizedik szankciós csomag elfogadásáról. 

Az újabb büntetőintézkedésekkel teljes embargót vezetnének be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra, az urán uniós importjára, valamint teljesen felfüggesztenék az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát a Balti-tengeren. Az EP-képviselők továbbá a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását kérték. 

Az állásfoglalásban továbbá arra szólították fel az uniós tagállamokat, hogy növeljék és gyorsítsák fel a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat, különösen a fegyverek biztosítását.

– Ki kell állni a megtámadott mellett, segíteni kell őket, hogy megvédjék magukat – fogalmazott csütörtökön Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke, aki a Scrutonban vitázott Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárával. 

A baloldali politikus megerősítette korábban már hangoztatott véleményét, miszerint itt az ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat. 

Hozzátette: mindezt azért szorgalmazza, hogy ne kelljen szégyenkezni

Tordai Bence Dömötör Csabához fordulva azt is elmondta: – Béke úgy lesz, ha szólnak Putyin haverjuknak, hogy takarodjanak ki Ukrajnából!

Miközben pedig Brüsszel és a hazai baloldal olyan lépéseket sürget, amelyek nem a békéhez, hanem a háború eszkalációjához vezetnek, az Ukrajnában élő lakosság szenvedi meg az elhúzódó konfliktust. 

A Tények nemrég Kárpátalján készített riportot, ahol a helyi magyarság arról számolt be, a háború borzalmai már őket is érintik. Ugyan a pontos adatok nem ismertek, legkevesebb tizenkét magyar áldozata már bizonyosan van a harcoknak. A Tények stábja bejutott az egyik áldozat temetésére a kárpátaljai Szürtén, ahol a gyászoló hozzátartozók elmondták: az 1992-es születésű Bobik Román temetésére a halálát követő harmadik hónapban került sor.

 

Borítókép: Ukrán katonák, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubcsak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.