Megszenvedik a háborút a kárpátaljai magyarok

A hivatalos hírforrások szerint eddig 12 magyar áldozata van a fegyveres konfliktusnak, a Tények riportjában megszólal az egyik áldozat testvére is.

Magyar Nemzet
Forrás: Tények2023. 02. 01. 10:08
null
Szoledár, 2023. január 11. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után a helyi magyarok sokáig bíztak abban, hogy a háború borzalmai nem érik el Kárpátalját, de sajnos tévedtek.

A hivatalos hírforrások szerint eddig 12 magyar áldozata van a fegyveres konfliktusnak, 

a pontos igazság azonban nem tudható, hiszen az elhunytak számáról szóló adatok hadititoknak minősülnek. Az ukrán elnöki hivatal hivatalos közlése mindenesetre napi száz-kétszáz ukrán katona haláláról szól. A Tények stábjának sikerült bejutnia az egyik áldozat temetésére Kárpátalján. Az elhunyt testvére a frontról érkezett a búcsúztatóra, ahol interjút is adott a Tényeknek. 

Az 1992-es születésű Bobik Román temetésére a halálát követő harmadik hónapban került sor, a kárpátaljai Szürtében tartott búcsúztatóján katonatársai mellett a családtagjai is jelen voltak. A helyiek az út szélén térdelve fejezték ki a tiszteletüket, az áldozat testvére megrendülten nyilatkozott a Tények stábjának:

azt mondta, a temetéseknél a három hónap még egész jónak számít a háború idején.

Bobik Viktória hozzátette: van, akiket akár 11 hónapig keresnek, de nem bukkannak a nyomára. Ha például egy adott harctér az ellenfél kezére kerül, akkor onnan már nem tudják elszállítani a holttesteket.

Viktória egy napra kapott eltávozást a frontról, csak azért engedték haza, hogy eltemethesse a testvérét. Beszélt arról is, van mit ennie a katonáknak, és tisztálkodni is tudnak – feltéve, ha nem lövik őket megállás nélkül.

A hideg ellen úgy védekeznek, hogy amiből csak lehet, kályhát építenek.

A Tények helyszíni riportja kitért azokra a hírekre is, amelyek szerint vasúti vagonokban tárolják a fronton elesett katonák holttestét.

A teljes riport ITT érhető el.

Borítókép: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők (Forrás: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.