időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Megszenvedik a háborút a kárpátaljai magyarok

Magyar Nemzet
Forrás: Tények
2023.02.01. 10:08 2023.02.01. 14:20
Megszenvedik a háborút a kárpátaljai magyarok

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után a helyi magyarok sokáig bíztak abban, hogy a háború borzalmai nem érik el Kárpátalját, de sajnos tévedtek.

A hivatalos hírforrások szerint eddig 12 magyar áldozata van a fegyveres konfliktusnak, 

a pontos igazság azonban nem tudható, hiszen az elhunytak számáról szóló adatok hadititoknak minősülnek. Az ukrán elnöki hivatal hivatalos közlése mindenesetre napi száz-kétszáz ukrán katona haláláról szól. A Tények stábjának sikerült bejutnia az egyik áldozat temetésére Kárpátalján. Az elhunyt testvére a frontról érkezett a búcsúztatóra, ahol interjút is adott a Tényeknek. 

Az 1992-es születésű Bobik Román temetésére a halálát követő harmadik hónapban került sor, a kárpátaljai Szürtében tartott búcsúztatóján katonatársai mellett a családtagjai is jelen voltak. A helyiek az út szélén térdelve fejezték ki a tiszteletüket, az áldozat testvére megrendülten nyilatkozott a Tények stábjának:

azt mondta, a temetéseknél a három hónap még egész jónak számít a háború idején.

Bobik Viktória hozzátette: van, akiket akár 11 hónapig keresnek, de nem bukkannak a nyomára. Ha például egy adott harctér az ellenfél kezére kerül, akkor onnan már nem tudják elszállítani a holttesteket.

Viktória egy napra kapott eltávozást a frontról, csak azért engedték haza, hogy eltemethesse a testvérét. Beszélt arról is, van mit ennie a katonáknak, és tisztálkodni is tudnak – feltéve, ha nem lövik őket megállás nélkül.

A hideg ellen úgy védekeznek, hogy amiből csak lehet, kályhát építenek.

A Tények helyszíni riportja kitért azokra a hírekre is, amelyek szerint vasúti vagonokban tárolják a fronton elesett katonák holttestét.

A teljes riport ITT érhető el.

Borítókép: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők (Forrás: MTI/AP/Libkos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.