időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Történelmi mélyponton a brit Konzervatív Párt támogatottsága

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.09. 14:06 2023.02.09. 14:27
Történelmi mélyponton a brit Konzervatív Párt támogatottsága

A modern brit politikatörténetben példátlan módon a harmadik helyre csúszna vissza a kormányzó Konzervatív Párt a csütörtökön ismertetett legfrissebb országos felmérés szerint.

A Find Out Now közvélemény-kutató cég és az Electoral Calculus nevű adatelemző szakértői testület közös − különösen nagy, 28 ezer fős választói csoport bevonásával elvégzett − vizsgálata kimutatta, 

hogy a jelenlegi legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a szavazatok 49 százalékára számíthatna, a konzervatívokra a választók alig 23 százaléka voksolna.

A brit választási rendszer alapján ez azt jelentené, hogy a Munkáspárt a londoni alsóház 650 képviselői helyéből 509-et szerezne meg, a konzervatív frakció létszáma ugyanakkor a mostani 365-ről 45-re zuhanna.

Ennél még a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) is több alsóházi mandátumhoz jutna: a Skócia függetlenségére törekvő SNP a felmérés szerint 50 képviselővel alakíthatna új frakciót a londoni alsóházban. Az SNP ezzel átvenné a második helyet − amely jelenleg a Munkáspárté −, és az SNP alsóházi frakcióvezetője, Stephen Flynn kapná az ellenzék vezetője hivatalos címet, amely a mindenkori második legnagyobb alsóházi pártcsoport vezetőjét illeti meg.

A felmérés adataiból egy-egy képviselői helyre levezetett becslés szerint a konzervatív párti kormány 15 tagja is elveszítené alsóházi mandátumát, köztük Rishi Sunak miniszterelnök, James Cleverly külügyminiszter és Suella Braverman belügyminiszter is. 

A volt kabinettagok közül kimaradna az új parlamentből két egykori miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss, valamint az előző pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng is.

A 2010 óta kormányon lévő Konzervatív Párt megítélését rendkívüli mértékben rontotta az a hatalmas piaci felfordulás, amely az előző miniszterelnök, Liz Truss kormánya által előterjesztett átfogó − a piaci szereplők által finanszírozhatatlannak ítélt − 45 milliárd fontos adócsökkentési program okozott. Truss október 20-án lemondott, miután az alsóházi tory frakció a soron kívüli jegybanki beavatkozást is igénylő piaci vihar nyomán ellene fordult.

Liz Truss elődje, Boris Johnson is botrányos körülmények között távozott a Konzervatív Párt és a kormány éléről tavaly nyáron, miután kiderült, hogy a koronavírus-járvány idején − a saját kormánya által elrendelt korlátozásokat is megszegve − különböző összejöveteleken, partikon vett részt a Downing Streeten, és a rendőrség ezért megbírságolta.

Johnson volt a modern brit politikatörténetben az első olyan miniszterelnök, akit hivatali ideje alatt elkövetett jogi kihágás miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök kormányának ez évi programját ismerteti Londonban 2023. január 4-én (Fotó: MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.