időjárás 7°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

A Krím félszigetre látogatott Vlagyimir Putyin

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.18. 18:05 2023.03.19. 14:50
A Krím félszigetre látogatott Vlagyimir Putyin

A Krímben tett előre be nem jelentett látogatást szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának 9. évfordulója alkalmából.

Az orosz állami televízió tudósítása szerint az elnök részt vett egy szevasztopoli művészeti iskola megnyitóján Mihail Razvozsajev, a város kormányzójának társaságában.

Elnökünk, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin tudja, hogyan kell meglepetést okozni. A szó jó értelmében

– írta Telegram-csatornáján a szevasztopoli kormányzó, aki szerint az eredeti terv az volt, hogy az orosz elnök csak videókonferencián csatlakozik az iskola megnyitóünnepségéhez.

TYIHON; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra), Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó (balra) és Tyihon Sevkunov, Pszkov és Porhov ortodox pátriárkája részt vesz a város művészeti iskolájának megnyitóján 2023. március 18-án. Putyin az ukrajnai Krím annektálása kilencedik évfordulójának alkalmából érkezett a félszigetre. Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml

2014-ben Oroszország március 18-án csatolta el Ukrajnától a Krímet, miután a megszállt félszigeten nemzetközileg el nem ismert népszavazást tartottak. A Krím elcsatolását a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Vlagyimir Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta most első alkalommal utazott el a Krímbe. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök januárban kijelentette, hogy fegyverrel fogják visszafoglalni a félszigetet, amelyet ukrán területnek tartanak. Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy a Krím Oroszország része, és nem hajlandó vitát nyitni a terület hovatartozásáról egy esetleges béketárgyalás során.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (jobbra), Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó (balra) és Tyihon Sevkunov, Pszkov és Porhov ortodox pátriárkája (Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.