időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

„A magyarság Trianon óta nem volt ilyen erős és összetartó, mint ma”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.19. 08:19 2023.03.19. 08:53
„A magyarság Trianon óta nem volt ilyen erős és összetartó, mint ma”

A magyarok mindig összefognak, amikor tudják, hogy az igazság az ő oldalukon áll – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára helyi idő szerint szombaton az egyesült államokbeli Detroitban.

Szilágyi Péter a Magyar Amerikai Kulturális Központ március 15-i ünnepségén hangsúlyozta, hogy a magyaroknak igazuk volt 1848-ban, ahogy 2010-ben is, 

amikor felismertük a külhoni magyarság értékét, és nekiálltunk a nemzet újraegyesítésének, és igazunk volt abban, hogy a nemzetet közjogi értelemben is egyesítenünk kell.

Rámutatott, hogy az intézkedésnek köszönthetően mára 1,15 millióan válhattak állampolgárrá, és a magyarságot érintő legfontosabb döntések közösen születnek. 

Ma is igazunk van, amikor kiállunk a nemzeti összetartozás mellett, és mindennap teszünk azért, hogy külhoni magyar közösségeink érezzék, hogy az anyaország a legnehezebb időkben sem engedi el a kezüket

– fogalmazott a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. 

Kijelentette: a magyarság Trianon óta nem volt ilyen erős és összetartó közösség, mint ma.

Hangsúlyozta, hogy nem véletlenül lett 2023 a gondoskodó nemzet éve a nemzetpolitikában, aminek lényege, hogy a világban elszórtan élő magyar közösségek számíthatnak egymásra és az anyaországra.

Szilágyi Péter célnak nevezte a magyar közösségek további gyarapítását és nemzeti identitásuk erősítését, amelynek érdekében 2013-ban elindult a Kőrösi Csoma Sándor-ösztöndíjprogram, és aminek keretében már több mint 700 ösztöndíjas segítette a magyar közösségeket.

Szabadságharcunk 1849. augusztus 13-án a világosi fegyverletétel napján elbukott, azonban a forradalom eredményei megmaradtak: bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk az összefogásra, és készek vagyunk egyszerre két nagyhatalommal is harcolni önállóságunkért

– fogalmazott a helyettes államtitkár Detroitban, a magyar közösség március 15-i megemlékezésén.

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.