időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Bahmut nagy része orosz kézen lehet, vérdíj egy ukrán katonára

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.03.17. 22:32 2023.03.18. 07:43
Bahmut nagy része orosz kézen lehet, vérdíj egy ukrán katonára

Az orosz egységek Artemivszk (Bahmut) területének mintegy 70 százalékát vonták ellenőrzésük alá – közölte Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pénteken a Rosszija 24 tévécsatornán.

Gagin azt is elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbáltak ellentámadást indítani, és Csasziv Jar irányából behatolni a városba, de terveiket meghiúsították. Azt mondta, hogy Artemivszkben mintegy tízezer ukrán lehet. 

 

Gyenyisz Pusilinnak, a donyecki régió megbízott vezetőjének pénteki beszámolója szerint a Wagner-csoport harcosainak sikerült beékelődniük a Vosztokmas vállalat területére, amely az artemivszki színesfém-feldolgozó üzem északi részén található. 

 

Elmondása szerint a rohamegységek tovább nyomulnak a városközpont felé, északi és déli irányba szorítva az ukrán erőket. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap alatt elszenvedett emberveszteségét 335 főben határozta meg. A tábornok szerint közülük 135 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el. 

 

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeck városban és Madrikine községben két civil életét vesztette. 

 

Kadirov vérdíjat ajánlott fel

Ramzan Kadirov csecsen vezető pénteken ötmillió rubel (mintegy 24 millió forint) jutalmat ígért annak az ukrán katonának a megöléséért, aki videót tett közzé arról, hogy a társaival együtt szalonnát eszik a Koránról, aztán elégeti a muszlimok szent könyvét. Közölte: ha élve hozzák el neki, tízmillió rubelt (minegy 48 millió forintot) hajlandó kifizetni érte.

Borítókép: Orosz tüzérségi támadásokban megrongált lakóház Bahmutban 2023. január 20-án (Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.