Elszámoltatással fenyegetőzik az ukrán külügyminiszter

– A háború után el fogjuk számoltatni azon államokat, melyek rosszul bántak Ukrajnával – nyilatkozta a BBC-nek Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A brit közmédiának adott interjújában a politikus kiemelte, hogy szükséges fokozni a nyugati fegyverszállításokat, valamint hangsúlyozta, nehezményezi, hogy Ferenc pápa a háború kitörése óta egyszer sem látogatott Ukrajnába.

Magyar Nemzet
2023. 03. 17. 8:28
KULEBA, Dmitro
Kijev, 2022. december 26. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter interjút ad a The Associated Press amerikai hírügynökség újságírójának Kijevben 2022. december 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok az országok, amelyek rosszul bántak Ukrajnával, a háború befejezése után számonkérésre számíthatnak – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A brit közmédiának adott interjújában azt mondta, hogy az Oroszország által több mint egy éve megindított inváziót követően minden nemzet által hozott döntést figyelembe fognak venni a jövőbeli kapcsolatok építésénél.

 

Dmitro Kuleba szerint Ukrajna a háború után büntetődiplomáciában gondolkozik

Bár Ukrajna a nyugati hatalmaktól folyamatos katonai és gazdasági támogatást kap a háború kezdete óta, számos afrikai, ázsiai és dél-amerikai ország a háttérben maradt. Egyesek történelmileg szimpatizálnak Oroszországgal, mások a háború gazdasági költségei miatt aggódnak, megint mások úgy vélik, hogy a Nyugat feleslegesen hosszabbítja meg a harcokat.

Kuleba világossá tette, hogy azok az országok, amelyek most nem támogatják Ukrajnát – azaz szerinte rosszul viselkedtek a háború során, és rosszul bántak Ukrajnával –, a jövőben megfizetik majd az árát.

Ukrajna közép- és hosszú távon függhet a nyugati segélyektől és katonai támogatástól, ezért a diplomáciai rosszallás nem biztos, hogy aggaszt egyes országokat. Békeidőben azonban Ukrajna hatalmas gabonaexportja jelentős gazdasági befolyást biztosít számára, különösen a fejlődő világ egyes részein.

Ha valaki a világon azt gondolja, hogy azt, ahogy ez vagy az az ország viselkedett – vagy ahogyan Ukrajnával bántak történelmének legsötétebb pillanatában –, nem fogjuk figyelembe venni a jövőbeli kapcsolatok építésénél, akkor ezek az emberek egyszerűen nem tudják, hogyan működik a diplomácia

– mondta.

A háború olyan időszak, amikor választani kell. És minden döntést feljegyzünk

– tette hozzá.

 

Lassúak a szövetségesek

Kuleba szerint a nyugati szövetségesek nem adnak elég gyorsan katonai támogatást Ukrajnának, mert nem álltak készen egy, most már az első világháborúra emlékeztető mértékű konfliktusra. Jelenleg egyébként leginkább tüzérségi lőszerre van szükség. – Azt akarjuk, hogy a partnerek gyorsabban cselekedjenek – mondta. 

És ha egy szállítást egy nappal elhalasztanak, az azt jelenti, hogy valaki meghal a frontvonalon

– magyarázta a külügyminiszter.

A lőszerre leginkább Bahmut városában van szükség, ahol az ukrán erők több mint hét hónapja tartják magukat a város elfoglalására tett orosz kísérletekkel szemben.

Kuleba szerint ez érzelmileg nagyon nagy kihívás a veszteségek miatt, de Bahmutot kulcsfontosságúnak tartják.

 

Kuleba szerint sem Kínára, sem a pápára nem lehet számítani

A politikus szerint semmi jele annak, hogy Oroszország hajlandó lenne tárgyalni a harcok befejezéséről, de megjegyezte: – Minden háború a tárgyalóasztalnál ér véget. Külügyminiszterként azonban az a célom, hogy Ukrajna a harctéren elért meghatározó siker után üljön oda.

Ehhez pedig a lehető legerősebb támogatói koalíciót kell létrehozni, aminek szerinte kevéssé tagja Ferenc pápa katolikus egyházfő. Kuleba megjegyezte, nem neki, hanem Istennek kell megítélnie a szentatyát, azonban nehezményezi, hogy Ferenc pápa eddig nem utazott Kijevbe.

Mélységesen sajnáljuk, hogy a pápa a háború kezdete óta nem talált lehetőséget arra, hogy Ukrajnába látogasson

– mondta.

Dmitro Kuleba Kínával kapcsolatban úgy fogalmazott, Peking eddig is ellenállt Ukrajna lobbizásának, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozzon, annak ellenére, hogy a kínai vezető várhatóan hamarosan Moszkvába látogat.

Kuleba szerint Zelenszkij ezzel együtt készen áll egy telefonbeszélgetésre a kínai vezetővel, de ennek kapcsán is szkeptikus. Zelenszkij és Hszi esetleges egyeztetése kapcsán úgy fogalmazott: – Nem hiszem, hogy most van az a pillanat. Így, hogy Kína készen áll Oroszország felfegyverzésére.

Az Egyesült Államok közvéleményében az ukrajnai háború támogatásával egyre kevesebben értenek egyet, de Kuleba szerint túlélhetőek a republikánus hangok. Kiemelte: – A legnagyobb luxus az, hogy az ügyünk kétpárti, mind demokrata, mind republikánus támogatást élvez.

Ukrajna külkapcsolatait összegezve Kuleba a BBC-nek elmondta, hogy magabiztos annak kapcsán, hogy fenntartható azon szövetségesek támogatása, akik valóban számítanak: akik megfogható segítséget nyújtanak.

 

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.