Barcelonát az elmúlt ötven év legnagyobb szárazsága fenyegeti

Ha a víztározók kapacitása tovább csökken, nyáron lakossági vízkorlátozást is bevezethetnek, amit a külföldi turisták is megéreznek.

2023. 03. 06. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcelona az elmúlt 50 év legsúlyosabb szárazságával néz szembe. A Katalóniai Meteorológiai Szolgálat előrejelzései egyáltalán nem biztatók az elkövetkező hónapokra, mivel 1905 óta a mostani csapadékhelyzet az egyik legrosszabb a régióban. A Katalán Vízügyi Ügynökség (ACA) igazgatója, Samuel Reyes szerint a vízellátás 2023 nyaráig még garantált, de az év második felében, Barcelona városában és környékén lehetnek akadályok a vízszolgáltatásban. 

 

A bejelentés óriási aggodalmat okozott az évente közel 115 ezer munkahelyet teremtő és a város GDP-jének 14 százalékát kitevő turisztikai és szállodai szektor körében. Attól tartanak, hogy az aszály érintheti a Katalóniába készülő turistákat is. 

 

Megeshet, hogy a nyári hónapoktól kezdve a Barcelonába látogató körülbelül 9,7 millió turista vízhasználati korlátozásokat tapasztalhat a szállodákban, turistalakásokban és hostelekben is abban az esetben, ha a vízkészletek tovább apadnak. 

Ez lehetetlenné teheti a szokásos, üdülésre szánt vízmennyiség felhasználását, vagyis korlátozásokat vonhat maga után a zuhanyzás, a WC-használat és a medencézés terén is, ez pedig akár távol is tarthatja a nyaralókat a régiótól. Az egyre súlyosbodó helyzet ellenére a vízügyi ügynökség még nem dolgozott ki rendkívüli tervet az aszály és következményeinek megelőzésére a lakosság és a gazdasági szektor körében. Ehelyett egyelőre megpróbálják növelni a vízbeszerzést Barcelona különböző sótalanító üzemein keresztül. 

Katalóniában az utolsó jelentős szárazság 2007 és 2009 között volt, ekkor a készletek 20 százalékra csökkentek. Ezt közelíti meg a mostani állapot is, hisz a katalán tározók jelenleg 28 százalékon állnak, és a következő hetekben nem számítanak nagyobb mennyiségű esőre. 

A helyzet súlyosbodása esetén az ügynökség kihirdetheti a veszélyhelyzetet, ami együtt járhat azzal, hogy előírják a lakosságnak a napi maximális 160-200 literes vízfelhasználási keretet. Aki pedig ennél többet fogyaszt, annak jóval magasabb köbméterárat kellene kifizetnie a túlfogyasztott mennyiségre.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.