Extrém szárazság jöhet a nyáron Európában a szakértők szerint

Európa nyári vízellátása szempontjából a következő hetek döntő fontosságúak lesznek.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 8:07
Aceredo submerged town emerges due to intense drought in Spain
Aceredo submerged town emerges due to intense drought in Spain Fotó: OMAR MARQUES Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli hőhullám, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a hó megdöbbentő hiánya miatt a folyók, csatornák és tavak szintje riasztóan alacsonyra süllyedt Európában, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy megismétlődhetnek a tavalyi súlyos aszályok. A kivételesen meleg és száraz évkezdet Európa jelentős részét érinti, beleértve Közép- és Délnyugat-Franciaországot, Észak-Spanyolországot és Észak-Olaszországot.

Európa vízhelyzete nagyon bizonytalanná vált az ausztriai grazi műszaki egyetem kutatóinak januárban közzétett tanulmánya szerint, amely műholdas adatok segítségével elemezte a világ felszín alatti vízkészleteit.

Néhány évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy a vízkérdés Európában problematikussá válhat

– mondta az egyik kutató. „Valós gondok támadnak majd a vízellátásban – ezen el kell gondolkodnunk.”

Franciaországban, ahol több mint hatvan éve a legszárazabb időszakot élik, hamarosan vízkorlátozások léphetnek életbe.

 Az országban január 21. és február 21. között 32 egymást követő napon át nem hullott jelentős mennyiségű csapadék – nyilatkozta egy francia klimatológus a CNN amerikai hírtelevíziónak. Ez a leghosszabb időszak a feljegyzések 1959-es kezdete óta. A tudós szerint ez káros hatással van az ország folyóira és tavaira, valamint az ország termőföldjére. Franciaországban a jelenlegi talajnedvességi szintek általában csak április közepén jelentkeznek.

Olaszországban az ország néhány leghíresebb vize a kiszáradás felé tart. 

A Garda-tó vízszintje olyan alacsony, hogy a tó medrének egy sávjában már egy szigetre is át lehet sétálni.

 Néhány hónappal ezelőtt ezt még nem lehetett megtenni. Velencében is sokkal nehezebb vízitaxival közlekedni, mivel egyes csatornái túl sekélyek lettek ahhoz, hogy a gondolákat a vízen tartsák, részben a csapadékhiány miatt. A város, amely régóta rettegett az áradásoktól, most éppen az ellenkező problémával küzd.

Spanyolországban, ahol a tavalyi év volt a legmelegebb, aggodalomra ad okot a vízellátás kérdése.

Nem tudjuk garantálni az ivóvízellátást vagy a gazdasági célú vízellátást, ha kizárólag az esőre hagyatkozunk

– mondta Teresa Ribera, az ökológiai átállásért felelős miniszter nemrégiben egy sajtótájékoztatón.

Bár Európát korábban is sújtották a nyári aszályok, a szakértők attól tartanak, hogy az elmúlt két hónap kivételesen száraz időjárása egy új valóságot jelezhet, amelyet részben a globális átlaghőmérséklet emelkedése okoz.

A múltban ritkák voltak ezek a jelenségek, de az éghajlatváltozás megváltoztatja az Európa feletti csapadékviszonyokat, és az ilyen szélsőségek gyakoribbá és intenzívebbé válnak

– mondta Andrea Toreti, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának klimatológusa a CNN-nek.

Az elmúlt hetek csapadékhiánya miatt, valamint a 2022-es aszály miatt egyre nagyobb az aggodalom. Az elkövetkező hetek döntő fontosságúak lesznek

– mondta Toreti.

 

Borítókép: Aceredo szellemfalu. A spanyol–portugál határon lévő víztározó aszály miatti extrém alacsony vízszintje láthatóvá tette a települést (Fotó: AFP/Europress/Omar Marques)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.