Egy egyszerű pisztollyal gyilkolt a hamburgi ámokfutó

Ismét fellángolt a vita, hogy elég szigorúak-e a fegyvertartásra vonatkozó német törvények.

2023. 03. 11. 11:05
Weapons manufacturer Heckler & Koch
Weapons manufacturer Heckler & Koch 18 December 2019, Baden-Wuerttemberg, Oberndorf am Neckar: An employee of the gun manufacturer Heckler & Koch holds a pistol HK SFP9 (left) and a pistol HK P30 in his hands in a presentation room. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Marijan Murat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolc életet követelő hamburgi ámokfutás után újra meg kell vizsgálni a fegyverviselésre vonatkozó törvényeket – jelentette ki Nancy Faeser német belügyminiszter. A szociáldemokrata politikus éppen januárban dolgozta ki a jogszabályok szigorításának terveit, azt követően, hogy a hatóságok egy szélsőjobboldali puccskísérletet lepleztek le. Ez alapján teljesen betiltották volna a félautomata karabélyokat, engedélyhez kötötték volna még a riasztópisztolyokat és számszeríjakat is, továbbá 25 éves kor felett is kötelezővé tették volna az egészségügyi és mentális alkalmasságit.

Csakhogy valószínűleg ezek egyike sem lett volna elég ahhoz, hogy megelőzzék a hamburgi lövöldözést.

FAESER, Nancy
Nancy Faeser német belügyminiszter (b) kezet fog egy rendőrtiszttel, amint látogatást tesz az előző éjjel elkövetett ámokfutás helyszínén. (Fotó: MTI/AP/DPA/Christian Charisius)

Az eddigi információk alapján az elkövető nem félautomata karabéllyal gyilkolt, hanem egy Heckler und Koch P30-as pisztollyal, amit a német vám- és pénzügyőrszervek is használnak.

A félautomata kézifegyver 9 mm-es kaliberű, tára 15 lőszeres.

Azt is teljesen legálisan tartotta, mint kiderült, a rendőrség egy füles miatt néhány nappal ezelőtt még ellenőrizte is, de együttműködő volt, mentális probléma jeleit nem mutatta, fegyverét az előírásoknak megfelelően elzárva tárolta, így semmilyen jogi alapjuk nem volt elkobzásához. Az még mindig nem derült ki, hogy a Jehova Tanúi imaházában történt ámokfutásnak mi volt az indítéka.

Shooting clubs start training again
Gyakorlatozás egy német lőtéren Fotó: Europress/AFP/Christoph Soeder

A német fegyverviselési törvény már most is meglehetősen szigorúnak számít – derül ki a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna összefoglalójából. A jogszabályok teljesen tiltják a katonai fegyverek, például automata karabélyok, gépfegyverek birtoklását. Csak 18 év feletti, büntetlen előéletű, függőségektől mentes állampolgárok vásárolhatnak fegyvert, emellett indokolniuk kell miért van szükségük rá, és bizonyítaniuk kell kezelésükhöz szükséges képzettséget.

Amit viszont most kifogásolnak, hogy az engedélyt csak 25 év alattiaknál kötik egészségügyi és mentális vizsgálathoz.

Máris azt sürgették, hogy ezt terjesszék ki minden korcsoportra, sőt bizonyos időnként ismételjék meg. – Nem akadályozhatunk meg minden efféle ámokfutást 100 százalékban, de kétségtelenül nem tettünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy a hamburgi lövöldözőhöz hasonló ember ne juthasson fegyverhez – ismerte el a rendőrség is.

A hivatalos statisztikák szerint a majd 85 millió lakosú Németországban 940 ezer magánszemélynek van regisztrált lőfegyvere. 

Borítókép: Heckler und Koch P30-as pisztoly (jobbra) (Fotó:  DPA/AFP/Marijan Murat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.