Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
A héten a NATO-csatlakozás ügyében utazik Finnországba magyar delegáció

Finnországnak nincs miről tárgyalnia a magyar delegációval

Magyar Nemzet
Forrás: Demokraatti
2023.03.05. 15:09 2023.03.05. 15:22
Finnországnak nincs miről tárgyalnia a magyar delegációval

Finnországba utazik jövő hét elején a magyar parlament küldöttsége, hogy a két ország közötti kapcsolatokról tárgyaljon, továbbá megvitassák azokat a kérdéseket, melyek miatt hazánk ez idáig nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A megbeszélések azonban nem indulnak zökkenőmentesen, ugyanis a finn külügyi bizottság alelnöke azt mondta, nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök küldöttsége érkezik hozzájuk.

– Finnországnak nincs miről tárgyalnia a magyar küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia – idézte a Demokraatti finn hírlap, a Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) újságja Erkki Tuomioját. A finn külügyi bizottság alelnöke szerint ugyanis a látogatásnak magyar belpolitikai célok állnak a hátterében.

Hozzátette: nem a magyar parlament delegációja érkezik az országba, hanem a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök küldöttei.

A lapnak Heino Nyyssönen finn szakértő azt mondta, a magyar politikai retorikát erősen befolyásolja a sértettség és a bocsánatkérés.

Ez idáig hazánk és Törökország nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára a napokban elmondta: mindkét ország részéről gyakran éri Magyarországot olyan kritika, mely megalapozatlan és igazságtalan. Ennek ellenére a magyar kormány a mielőbbi ratifikációt sürgeti. Csütörtökön folytatódnak a tárgyalások Törökországgal is, erről még hét elején számolt be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki szerint a megbeszéléseket a katonai szövetség székhelyén, Brüsszelben kellene folytatni.

Borítókép: A NATO brüsszeli székházának előcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.