Finnországnak nincs miről tárgyalnia a magyar delegációval

Finnországba utazik jövő hét elején a magyar parlament küldöttsége, hogy a két ország közötti kapcsolatokról tárgyaljon, továbbá megvitassák azokat a kérdéseket, melyek miatt hazánk ez idáig nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A megbeszélések azonban nem indulnak zökkenőmentesen, ugyanis a finn külügyi bizottság alelnöke azt mondta, nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök küldöttsége érkezik hozzájuk.

Magyar Nemzet
Forrás: Demokraatti2023. 03. 05. 15:09
null
Brüsszel, 2022. november 16. A NATO brüsszeli székházának elõcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyûltek össze, miután az elõzõ nap feltehetõleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Finnországnak nincs miről tárgyalnia a magyar küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia – idézte a Demokraatti finn hírlap, a Finn Szociáldemokrata Párt (SDP) újságja Erkki Tuomioját. A finn külügyi bizottság alelnöke szerint ugyanis a látogatásnak magyar belpolitikai célok állnak a hátterében.

Hozzátette: nem a magyar parlament delegációja érkezik az országba, hanem a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök küldöttei.

A lapnak Heino Nyyssönen finn szakértő azt mondta, a magyar politikai retorikát erősen befolyásolja a sértettség és a bocsánatkérés.

Ez idáig hazánk és Törökország nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára a napokban elmondta: mindkét ország részéről gyakran éri Magyarországot olyan kritika, mely megalapozatlan és igazságtalan. Ennek ellenére a magyar kormány a mielőbbi ratifikációt sürgeti. Csütörtökön folytatódnak a tárgyalások Törökországgal is, erről még hét elején számolt be Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki szerint a megbeszéléseket a katonai szövetség székhelyén, Brüsszelben kellene folytatni.

Borítókép: A NATO brüsszeli székházának előcsarnokában egy férfi 2022. november 16-án (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.