Közel 83 milliárd dollárt kapott a legnagyobb vállalatoktól a Black Lives Matter mozgalom

Az adakozók között ott van az amerikai vagyonkezelő óriás BlackRock, a Mastercard, valamint a Walt Disney is.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 10:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 83 milliárd dollár értékben kapott adományokat a Black Lives Matter (BLM) mozgalom − számolt be a Breitbart hírportál. 

Összehasonlításképpen, a BLM által kapott 82,9 milliárd dollár több mint negyvenhat afrikai ország GDP-je

 

− hangsúlyozta a portál. A Breitbart által szemlézett adatbázisból az is kiderül, mely szervezetek fizették a legtöbbet a feketék egyenlőségét hírdető szervezet. A cikkben azt is kiemelik, hogy a BLM nem csupán egyetlen mozgalom, több mint 150 alszervezetre bontható. Csak az anyaszervezetek 123 millió dollárt kaptak különböző vállalatoktól az elmúlt években.

A cégek sora, melyek beálltak a BLM mögé, rendkívül változatos. 

A legbőkezűbb a BlackRock vagyonkezelő vállalat volt, ők 810 millió dollárt adományoztak a BLM-nek és a céljukat támogató alszervezeteknek. 

Ezt követi a Prudential Financial és a Mastercard, elöbbi 450, utóbbi 500 dollárral támogatta a mozgalmat. Az adományozók sorához csatlakozott a Walt Disney is, mintegy 8,8 millió dollárral.

S hogy mire is költötte a hatalmas összegeket a mozgalom? Tavaly áprilisban a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap szúrta ki, hogy a BLM vezetősége többek közt egy 6 millió dollár értékű luxusvillát vásárolt az adományokból, ezt azonban az elszámoláskor nem tüntették fel. A lap birtokába jutott dokumentumokból, e-mail váltásokból és más üzenetekből kiderül, hogy a vezetőség minden áron el akarta kerülni, hogy a luxusvilláról vásárlásának körülményeiről bárki tudomást szerezzen. 

A mozgalom ezt megelőzően és ezt követően is rengeteg kritikát kapott, amiért nem átlatható módon kezelik az adományokból befolyó összegeket.

Borítókép: A Black Lives Matter nevű mozgalom támogatói az afroamerikai George Floyd halála miatt tiltakoznak a svájci Bázelben 2020. június 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jeórjiosz Kefalasz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.