Latin-amerikai bűnbandák tartják rettegésben Madridot

Két héttel ezelőtt az egyik banda meggyilkolt egy rivális csoporthoz tartozó 22 éves dominikai fiút, a hétvégén pedig tömegverekedés miatt 16, úgynevezett latino bandához tartozó fiatalt vettek őrizetbe a madridi metróban.

2023. 03. 27. 14:44
null
Barcelona, 2020. május 8. Spanyol rendõrök egy letartóztatott marokkói állampolgárságú férfi otthona elõtt Barcelonában 2020. május 8-án. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszevezetet nyíltan támogató férfi célpontokat keresett a katalán fõvárosban, hogy merényletet hajtson végre. MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenéves fiatalokból álló, úgynevezett latin-amerikai bandák tartják rettegésben Madridot. Hétvégén a spanyol főváros egyik metróvonalának szerelvényén tömegverekedés tört ki különböző nemzetiségű fiatalok között. A dulakodók elől a többi utas a vagon távolabbi pontjaira igyekezett menekülni, majd többen le is szálltak a metróról a verekedőkkel együtt, akik az állomáson is folytatták a balhét. 

A Telemadrid beszámolója szerint az alagútba ugrottak és a metrósínek mentén verekedtek tovább, emiatt a vonalon több mint fél órára le kellett állítani a forgalmat. A rendőrség tájékoztatása szerint végül 16 fiatalt vettek őrizetbe, kettőt közülük könnyebb, zúzódásos sérülésekkel kellett ellátni.

A problémával kiemelten foglalkozó Vox Twitter-oldalán tette közzé az összetűzésről készült videót, és ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősen meg kell oldani a spanyol fővárosban egyre nagyobb teret nyerő latin-amerikai bandák problémáját, mivel az általuk okozott erőszak egyre hevesebb, amivel bizonytalanságot keltenek a madridi lakosság körében. 

A párt szerint az állampolgárok bizonyos kerületekben már nem tudnak nyugodt lélekkel, biztonságosan sétálni vagy utazni. A Vox úgy vélekedik, hogy a latin bandákról szóló hírek ráadásul egyre aggasztóbbak, hisz a verekedések mellett egyre többször fordulnak elő fegyveres támadások is. 

A közelmúltban több konfliktus olyannyira elharapózott, hogy szinte rendszeressé váltak a machetés vagy más fegyveres támadások és gyilkosságok is. Március második hetében az egyik banda meggyilkolt egy 22 éves dominikai származású fiút, aki egy rivális bűnszervezettel állt kapcsolatban.

Ezt megelőzően decemberben egy 15 éves bandatagot szúrtak nyakon Villaverde kerületben. A bandatagokat többnyire maffiák verbuválják, akik a fiatalokat kábítószer-kereskedelemre, hekkerkedésre, pénzmosásra és más bűncselekmények elkövetésére használják fel. 

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a közösségi hálózatokon környékezik meg az egyre fiatalabb és sebezhetőbb újoncokat, akiknek többsége valamelyik latin-amerikai országból érkezett Spanyolországba, de spanyol fiatalok is akadnak a bandatagok között. 

Sokan közülük diákként vagy munkanélküliként tengődnek Madridban, szülői felügyelet nélkül, bizonytalan gazdasági helyzetben, mely egyenes út számukra a bűnelkövetéshez. 

A Vox a madridi régiót vezető Néppártot teszi felelőssé az erőszak miatt. Szerintük Isabel Díaz Ayuso kormányzása alatt a probléma egyre nagyobb teret ölt, és semmit sem tesznek azért, hogy megfékezzék a banditákat, hanem épp ellenkezőleg. 

Ayuso a közelmúltban az egyik bandák közötti konfliktus után például közölte, hogy a történtekből nem lehet nemzetiségi, illetve migrációs kérdést csinálni, mint ahogy azt szerinte a Vox teszi, mert a „bandatagok ugyanolyan spanyolok, mint Santiago Abascal”, a párt vezetője. 

A Vox madridi politikusai szerint ha ez valóban így van, akkor viszont a probléma a madridi oktatási rendszerrel van, ahol a sokszor még iskoláskorú bandatagok nem kapnak megfelelő figyelmet, oktatást, illetve felvilágosítást tetteik következményeiről.

A Vox a májusi önkormányzati választásokra készülve már bejelentette programját a latin-amerikai bandákra vonatkozóan. Kormányra kerülésük esetén a bűnmegelőzésre helyeznék a hangsúlyt a bandák azonosítása, ellenőrzése és nyomon követése által. A hatóságok számára megfelelő eszközöket biztosítanának ahhoz, hogy a bűnelkövetőkkel szemben felléphessenek, valamint ügyükben nyomozhassanak. Emellett a Vox lehetőséget biztosítana arra is, hogy az erőszaktevők elveszíthessék spanyol állampolgárságukat és büntetés-végrehajtás esetén a származási országukba toloncolják vissza őket.

Borítókép: Spanyol rendőrök egy letartóztatott férfi otthona előtt Barcelonában 2020. május 8-án (MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.