időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo

A Vox szerint azonnali választásokra van szükség Spanyolországban

Munkatársunktól
2023.03.20. 14:51 2023.03.20. 15:15
A Vox szerint azonnali választásokra van szükség Spanyolországban

Kedden és szerdán vitatják meg a spanyol parlamentben a Vox bizalmatlansági indítványát, amelynek célja a baloldali koalíciós kormány megbuktatása.

A spanyolországi Vox célja az előre hozott választások azonnali kiírása – mondta Jorge Buxadé, a párt európai parlamenti képviselője hétfőn reggel egy rádióinterjúban. A Vox Pedro Sánchez miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványát kedden és szerdán vitatják meg, majd szavaznak róla a parlamentben. Buxadé közölte, hogy független jelöltjük, a 89 éves Ramón Tamames azt fogja javasolni, hogy a választásokat december helyett május 28-án, az önkormányzati választásokkal egy időben tartsák meg. Kiemelte, hogy a Vox számára teljesen mindegy, hogy mi lesz az indítvány eredménye, mivel a „politikai felelősségvállalás” eszközeként tekintenek rá, csakúgy, mint a különböző témakörökben benyújtott ellenzéki törvényjavaslatokra. Szerinte utóbbiak jóváhagyására sincs szükség ahhoz, hogy a spanyol állampolgárok érzékeljék, hogy egy politikai formáció milyen értékeket képviselne, ha kormányra kerülne.

Emlékeztetett arra, hogy az indítvány Pedro Sánchez „törvénytelen kormányának” szól, amelyből hiányzik az egység, miközben a Vox elnöke, Santiago Abascal és a független elnökjelölt, Ramón Tamames egyetért az országot érintő kulcsfontosságú kérdésekben, így a nemzet egységében, a parlamentáris monarchia védelmében, a nemzet szimbólumainak megóvásában és abban, hogy 

egy olyan kormánnyal állnak szemben, amelynek egyetlen célja a közép- és munkásosztály kizsigerelése egy autokrata irányítása mellett.

A Vox másodjára próbálja megdönteni a baloldali koalíciós kormányt Spanyolországban. Először 2020-ban adtak be bizalmatlansági indítványt, akkor Pedro Sánchez és kollégái pandémiás válságkezelését bírálták, de nem sikerült megszerezniük egyetlen párt támogatását sem. 

Bár becslések szerint az eheti szavazáson is kevés esélyük van a győzelemre, azt már elérték, hogy a jobboldali Néppárt a tervek szerint nem szavazat helyett a tartózkodást választja majd.

A parlamenti vita kedden kezdődik, Santiago Abascal, a Vox vezetőjének beszédével, majd Ramón Tamames elnökjelölt mutatja be javaslatait időkorlát nélkül, amelyre Pedro Sánchez miniszterelnök fog reagálni, ezután pedig megvitatják a többi párt kérdéseit is. A vita előreláthatólag szerda délelőttig tart majd, ezután megtartják a szavazást, amelyen a Voxnak 176 igen szavazatot, vagyis abszolút többséget kell szereznie ahhoz, hogy megdöntse Pedro Sánchez kormányát.

Borítókép: Jorge Buxadé (Fotó: AFP/NurPhoto/Elyxandro Cegarra)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.