Jövő héten eldől a baloldali spanyol kormány sorsa

Március 21-én kezdődik a vita a Vox bizalmatlansági indítványáról, amelynek célja, hogy eltávolítsa Spanyolország éléről Pedro Sánchez baloldali koalíciós kormányát.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 03. 13. 16:17
SÁNCHEZ, Pedro; MARIN, Sanna
Helsinki, 2023. március 3. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a Sanna Marin finn miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2023. március 3-án. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő héten vitatja meg a spanyol parlament a jobboldali ellenzéki Vox február végén benyújtott bizalmatlansági indítványát. A parlament elnöke, Meritxell Batet hétfőn jelentette be, hogy március 21. és 23. között tartják meg a vitát a kezdeményezésről, amelynek célja a Pedro Sánchez vezette baloldali koalíciós kormány azonnali leváltása.

A Vox vezetője, Santiago Abascal tartotta magát korábbi ígéretéhez és az indítvány élére egy független jelöltet, Ramón Tamames közgazdászt állította, aki az elmúlt hetekben az állampolgároktól is kért ötleteket arról, hogy mit fűzzön bele a Pedro Sánchez kormánya ellen szóló beszédébe.

A Voxnak egyelőre nem sikerült megszereznie a szintén ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) támogatását, ugyanakkor azt már elérték, hogy az előző, 2020-as bizalmatlansági indítvánnyal ellentétben a párt képviselői tartózkodást terveznek, és nem akarnak nemmel voksolni.

Tamames egy tévéinterjúban közben azt mondta, hogy kétségei vannak az indítvány sikerét illetően, más nyilatkozataiban pedig kiemelte azt is, hogy néhány témakörben (például az éghajlatváltozás terén) nem találnak közös nevezőt az őt jelöltként javasolt Voxszal, ugyanakkor értékeli azt, hogy ők voltak az egyetlenek, akik felkérték, hogy mutassa be elképzeléseit a kongresszus előtt.

A Sánchez-kormány szóvivője, Isabel Rodríguez bírálta a Voxot és Tamamest is, akinek javaslatai szerinte „a sötét múltból” származnak. Ugyanakkor jó lehetőségnek is tartja a bizalmatlansági indítványt arra, hogy szembeállítsa az aktuális baloldali és a jobboldali modelleket. Kiemelte, hogy ezáltal legalább kiderülhet, hogy a decemberi választások legnagyobb esélyese, a Néppárt melyik oldalra húz. Úgy véli, hogy a tartózkodás nem válasz a részükről a jelenlegi helyzetben, és ha valóban nem akarnak szövetséget kötni a Voxszal, mint ahogy mondják, akkor most fel kell vállalniuk a hangos elutasítást, ahogyan tette azt az előző pártvezető, Pablo Casado a 2020-as indítvány idején.

A spanyol demokrácia történetében, a Vox mostanijával együtt, hat bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, az utolsó négyet az elmúlt hét évben.

Eddig csak a Pedro Sánchez által Mariano Rajoy kormánya ellen benyújtott 2018-as kezdeményezés zárult sikerrel.

Abban az esetben, ha a Vox mégis megszerezné a kormányváltáshoz szükséges támogatást (abszolút többség), azonnali hatállyal Tamames lenne Spanyolország miniszterelnöke, ahogyan az Pedro Sánchez esetében is történt 2018-ban.
 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol kormányfő a Sanna Marin finn miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2023. március 3-án. (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.