Jóváhagyta az eutanáziatörvényt a spanyol alkotmánybíróság

Az eutanáziára lehetőséget biztosító törvényt 2021-ben fogadták el a dél-európai országban. A jobboldali pártok azonban fellebbeztek az alkotmánybíróságnál az élethez való jog védelme érdekében.

2023. 03. 24. 12:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta az eutanáziatörvényt a januárban progresszívvá vált spanyol alkotmánybíróság. Ezen a héten vizsgálták felül részletesen a jobboldali Néppárt és a Vox fellebbezését a törvény ellen, melyet azért adtak be, hogy megszüntessék a baloldali kormány által táplált úgynevezett halálkultúrát. A pártok szerint az olyan törvények, mint az új abortusztörvény és az asszisztált öngyilkosságot támogató előírások sértik az élethez való alapvető jogokat.

Az alkotmánybíróság végül nagy többséggel – két konzervatív bíró kivételével – elfogadta az eutanáziát engedélyező törvényt, elismerve az önrendelkezési jogot, amely lehetővé teszi a személy számára, hogy szabadon, tájékozottan és tudatosan döntsön a halála módjáról és időpontjáról orvosilag igazolt, végstádiumú vagy súlyos fogyatékosságot okozó betegségek esetén.

A két fellebbező fél közül a Vox gyakorlatilag a teljes törvény módosítását követelte, míg a Néppárt inkább csak finomításokat kért. Előbbi azzal érvelt, hogy az élethez való jog abszolút és elidegeníthetetlen, ezért az államnak meg kell védenie azt a tulajdonosa akarata ellenére is. Az alkotmánybíróság azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az élethez való jog kérdését nem lehet elszigetelve elemezni, hanem az alkotmány értelmezése során figyelembe kell venni más elveket és jogokat is – köztük a személy szabadságát és méltóságát – valamint a történelmi kontextust is.

A taláros testület végül úgy fogalmazott: 

Az élet abszolutizáló tézise és egyben az életben maradási kötelezettség nem egyeztethető össze a spanyol alkotmánnyal.

A szabad eutanáziát biztosító törvény végleges jóváhagyása gyakorlatilag borítékolható volt miután januárban a spanyol alkotmánybíróság új tagjainak kinevezése után progresszív túlsúly alakult ki a testületben.

A dél-európai országban csak tavaly tettek közzé statisztikát, mely az eutanáziatörvény hatásait elemezte. Eszerint egy év leforgása alatt az ország területén összesen 172 ember kérte életének megszakítását.

Borítókép: Demonstráció az eutanázia mellett Madridban (Forrás: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.