Idővihar Libanonban

Időszámítási káosz alakult ki a közel-keleti országban.

Magyar Nemzet
2023. 03. 26. 14:55
null
Utcakép Bejrútban, Libanon fővárosában. (Fotó: Flickr / Wikimedia Commons / Fiona Bradley)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömeges zűrzavart okozott a libanoni kormány utolsó pillanatban hozott döntése, miszerint a nyári időszámítás kezdetét egy hónappal, a muszlimok szent hónapjának, a ramadánnak a végéig elhalasztja.

Mivel egyes intézmények végrehajtották a változást, míg mások elutasították, sok libanoni került abba a helyzetbe, hogy a különböző időzónák szerinti munka- és iskolarenddel kellett megbirkóznia; egy olyan országban, amelynek legszélesebb pontja mindössze 88 kilométer.

A vita egyes esetekben felekezeti jelleget öltött, mivel számos keresztény politikus és intézmény – köztük a kis ország legnagyobb egyháza, a maronita egyház is – elutasította a váltást.

Libanon általában a legtöbb európai országhoz hasonlóan március utolsó vasárnapján egy órával előreállítja az óráját. Csütörtökön azonban a libanoni kormány bejelentette, hogy Nadzsib Mikáti ügyvezető miniszterelnök úgy döntött, hogy a nyári időszámítás kezdetét április 21-re tolja ki. 

A döntést nem indokolták, de a helyi médiának kiszivárgott egy videó Mikáti és Nabih Berri, a parlament elnöke közötti megbeszélésről, amelyen Berri arra kéri Mikátit, hogy halassza el a nyári időszámítás bevezetését, hogy a muszlimok egy órával korábban megtörhessék a ramadáni böjtöt. Mikáti azt válaszolta, hogy ő is tett egy hasonló javaslatot, de azt mondta, hogy a változtatás végrehajtása nehéz lenne, mivel problémát okozna a légitársaságok járatainak menetrendjében, mire Berri közbeszólt: „Milyen járatok?”.

Miután bejelentették a nyári időszámítás elhalasztását, a Middle East Airlines  libanoni állami légitársaság közölte, hogy a bejrúti repülőtérről vasárnap és április 21. között induló összes járat indulási idejét egy órával előre hozzák. Az ország két mobiltelefon-szolgáltatója szöveges üzeneteket küldött az embereknek, amelyben felhívta a figyelmet, hogy állítsák át az órájuk beállítását kézi órára az automatikus helyett, hogy az idő ne változzon éjfélkor, bár sok esetben az idő így is előrébb ment.

Bár a közintézményeket elméletileg köti a kormány döntése, számos magánintézmény, köztük tévéállomások, iskolák és vállalkozások bejelentették, hogy figyelmen kívül hagyják a döntést, és a korábbi tervek szerint vasárnap átállnak a nyári időszámításra.

 

Borítókép: Utcakép Bejrútban, Libanon fővárosában (Fotó: Flickr/Wikimedia Commons/Fiona Bradley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.