Magyar nő hívta a taxit Romániában, de a sofőr megtagadta a fuvart a nemzetisége miatt

Magyar nemzetisége miatt utasította el egy nő fuvarozását egy kolozsvári taxis, akit megbírságoltak magyarellenes tettéért. Emil Boc polgármester szerint elszigetelt esetről van szó.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 02. 15:58
Daily Life In Romania
Románia taxi
A taxi is seen in central Bucharest, Romania on July 24, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzetiségű nő közösségi oldalán számolt be a kedden este történt esetről, bejegyzésére a Stiri de Cluj román hírportál figyelt fel. Ebben arról írt, hogy a taxis azzal az indokkal tagadta meg tőle a fuvart, hogy „hazátlanokat nem szállít”. 

A román „bozgoroaice” kifejezést használta, amellyel nacionalista románok sértő szándékkal romániai magyarokat illetnek, és amely hazátlant jelent. Emellett trágár szavakkal is illette az elutasított klienst.

A Krónika közéleti portál a panaszost, az 58 éves Kerekes Margitot is megszólaltatta, aki elmondta: lányát és kisunokáját látogatta meg a város Hajnal negyedében, onnan akart hazataxizni, de a taxis nem értette az általa bemondott címet, útvonalat. „A beszédemen érződött, hogy magyar vagyok, és valószínűleg ez dühítette fel. Trágár szavakkal rám rivallt, hogy szálljak ki a kocsiból, mert nem visz sehova” – idézte a nőt a Krónika.

Miután az eset a sajtóban megjelent, a polgármesteri hivatal ötezer lejre (379 ezer forint) bírságolta a taxist magyarellenes magatartása miatt. A kolozsvári Terra Fan taxitársaság közölte, hogy megszakította az együttműködést a bepanaszolt sofőrrel.

„Ez rendkívül sajnálatos, égbekiáltó eset, amit nem tolerálunk” –szögezte le taxitársaság ügyvezetője csütörtökön a Krónikának. Vasile Inovan elmondta, hogy problémás taxisról van szó, akinél már korábban is felmerültek fegyelmi és szakmai kihágások. „Megszakítjuk az együttműködésünket ezzel az emberrel, aki a továbbiakban nem veheti igénybe taxitársaságunk diszpécserszolgálatát” – mondta az ügyvezető, aki szerint a társaság érdekvédelmi szervezete is kivizsgálja az esetet.

A történtekre Emil Boc polgármester is reagált, aki elfogadhatatlannak nevezte a taxis magatartását. Az elöljáró a Napoca FM rádiónak úgy nyilatkozott: elszigetelt esetről van szó, ami nem jellemző a kolozsvári taxisokra, így igazságtalan lenne általánosítani.

„Elszigetelt esetként kell kezelni, amelyet nem tolerálok, és nem fogadok el, ezért ötszáz lejre bírságoltuk a taxist, és a következő kihágásnál az engedélyét is bevonjuk vagy felfüggesztjük” – mondta a rádióműsorban a polgármester.

Emil Boc hangsúlyozta: nem szabad elnézni az ilyen eseteket, a tolerancia olyan elv, amire minden kolozsvárinak törekednie kell, hiszen Kolozsvárt a multikulturalitása tette azzá, ami ma. Hozzáfűzte továbbá, hogy a legkisebb kihágásokat is büntetni kell, ugyanis „ha hagyjuk a kis dolgokat összegyűlni, az etnikai konfliktusokhoz, akár háborúhoz is vezethetnek”. 

„Nap mint nap a biztonságos magatartást kell támogatni, megérteni, hogy mindenkinek helye van ebben a városban, Kolozsvár ettől az ma, ami” – jelentette ki Emil Boc a város európai szellemiségét hangsúlyozva. Kolozsváron szórványosan az elmúlt években is előfordult, hogy magyar nemzetiségük miatt diszkrimináltak embereket. 2016-ban a kolozsvári gyerekklinikán egy háromszéki kislányt sértegetett hiányos román nyelvtudása miatt az ügyeletes orvos, az eset nyomán a szakembert és a kórházat is megbírságolták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.