Magyarázatot vár a WHO az amerikai elméletre

Arra kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Washingtont, hogy támassza alá bizonyítékokkal egyes amerikai hírszerző szervek azon állítását, hogy a koronavírus-világjárványt egy kínai laboratóriumból véletlenül kikerült vírus okozta.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 03. 03. 23:14
WRAY, Christopher
Washington, 2021. április 14. Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatója a szenátus hírszerzõ bizottsága elõtti meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 14-én. MTI/EPA/Pool/Saul Loeb Fotó: Saul Loeb
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ egészségügyi szervezete több ízben is az Egyesült Államok genfi diplomáciai képviseletéhez fordult, de eddig nem kapott választ – közölte pénteken Maria van Kerkhove, a WHO-nak a koronavírus-járvány ügyeiben illetékes vezetője. Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetője azt mondta kedden a Fox News televízióban, hogy az iroda úgy hiszi: a világjárvány forrása nagy valószínűséggel egy esetleges vuhani laboratóriumi incidens. 

A világjárvány ebben a kínai városban kezdődött. Az FBI azt is hozzátette, hogy a pandémiát a kínai kormány ellenőrzése alatt lévő egyik laboratóriumból kikerült vírus okozta.

Az amerikai hírszerző közösségen belül nincs egyetértés a járvány keletkezésének pontos okáról. Más intézmények szerint az is lehetséges, hogy a vírus természetes úton került át állatokról az emberre. 

Tudósok három éve kutatják a koronavírus-világjárvány eredetét. 2021 elején a WHO küldöttsége Kínában járt, de Peking nemzetközi szakértők további útjához nem járult hozzá. A WHO több vizsgálatot is javasolt Kínában és máshol, de ezekre máig nem került sor. Kína kategorikusan tagadja, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból került volna ki. A vírus eredetét a jövőbeli világjárványok lehetséges megakadályozása érdekében kell feltárni – hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. 

Hozzátette: a WHO a jövőben is azt kéri Kínától, hogy legyen átlátható az adatok megosztásában, végezze el a szükséges vizsgálatokat, és tegye közzé azok eredményei.

Amíg ez meg nem történik, addig a vírus eredetével kapcsolatos valamennyi elmélet napirenden marad.– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Borítókép: Christopher Wray, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI igazgatója a szenátus hírszerző bizottsága előtti meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 14-én (Forrás: MTI/EPA/Pool/Saul Loeb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.