Nagyobb tekintélyű pozíciót kapott a korrupciós botrányba keveredett Henrik Hololei

Magasabb presztízsű, kevesebb felelősséggel, de ugyanolyan fizetéssel járó tanácsadói pozíciót kapott Henrik Hololei, a bizottság lemondott vezető közlekedési tisztviselője, aki Katarba tartó ingyenes repülőutak elfogadásával került a korrupciós vádak kereszttüzébe. Az észt tisztviselő szerint az ügyét nyomon követő Politico hírportál miatt kellett távoznia. Uniós tisztviselők szerint az EP korrupciós botránya miatt Hololei rossz fényt vetett a bizottságra, amely már tarthatatlan volt.

Forrás: Politico2023. 03. 30. 15:21
Henrik Hololei, az Európai Bizottság vezető közlekedési tisztviselője a katari korrupciós botrányba keveredését követően elveszítette pozícióját, és a finn biztoshoz, Jutta Urpilainen került tanácsadói pozícióba. (Fotó: Federico Alves, Econ. / Twitter)
Henrik Hololei, az Európai Bizottság vezető közlekedési tisztviselője a katari korrupciós botrányba keveredését követően elveszítette pozícióját, és a finn biztoshoz, Jutta Urpilainen került tanácsadói pozícióba. (Fotó: Federico Alves, Econ. / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott posztjáról Henrik Hololei, az Európai Bizottság észt származású vezető közlekedési tisztviselője – hívta fel a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál. Az észt tisztségviselő nem marad munka nélkül, ugyanis tanácsadói pozíciót kapott az Európai Bizottság nemzetközi partnerségi osztályán (INTPA) – amely presztízsben felülmúlja korábbi pozícióját.

Egy magasrangú uniós tisztviselő szerint a váltás „ára”, hogy Hololei ugyan megtarthatja rangját és fizetését, de elveszíti vezetői feladatait és beosztottjait – tehát kevesebb felelősséget kap ugyanannyi pénzért.

 

Henrik Hololei botránya

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, már a saját kollégái is munkája felfüggesztésére szólították fel Hololeit, hiszen vizsgálat folyt ellene, miszerint ingyenes repülőjegyeket fogadott el a katari kormánytól, éppen akkor, amikor csapata az európai légtér Katar előtti megnyitásáról tárgyalt Dohával. Már az elmúlt hetekben felmerült az, hogy a tisztségviselő esetleg a fordítási főigazgatóság élére kerülhet, vagy tanácsadói munkát kaphat. 

Mások amellett érveltek, hogy függesszék őt fel a munkája alól, mert nem csak, hogy az Európai Parlament korrupciós botránya közepette a bizottságot is belekeverte a katari korrupciós botrányba, hanem ráadásul az ingyenes útjait is magának engedélyezte.

A Politico brüsszeli hírportál közlése szerint a közlekedési tisztségviselő 2015 és 2021 között összesen kilenc alkalommal repült business osztályon a Qatar Airways katari légitársasággal.

 

Szokatlan lépés a pozicióváltás az EU-ban

Akkor betartottam minden hatályos szabályt, ám ezeket most megváltoztatták

– mondta Hololei az észt ERR hírportálnak bejelentését követően. A portálnak a tisztviselő a Politicót hibáztatta azért, hogy el kellett hagynia „szeretett munkáját”.

Míg egy uniós tisztviselő megerősítette, hogy az EP korrupciós botránya miatt, „a rossz időzítés” fényében kellett Hololei-nek távoznia – ám ez felveti a kérdést: az EP botrányának hiányában megúszta volna az ingyen repülőutak elfogadását a bizottsági tisztviselő?

Mint arra a Politico is emlékeztet, az „álláscsere szokatlan lépés az EU-n belül, ahol a jelentősebb pozíciókat nem szokás cserélni, különösen nem a ciklus végéhez közeledve”. 

Hololei új pozícióba való kerülését – magas rangú uniós tisztviselő szerint – politikai szövetségesei, különösen a finn Jutta Urpilainen biztos segíthette, akinél dolgozni is fog a továbbiakban.

A lap beszámolója szerint az iparág hiányolni fogja Hololeit szakértelme miatt.

 

Biztos is lehetett volna

Henrik Hololei 2015 óta állt az EU közlekedési törvényhozó apparátusának élén és noha a háttérben dolgozott, meghatározó mozgatórugója volt az uniós bürokráciának.

Munkája a gyakorlatban annak biztosítását jelentette, hogy a szabályok és a finanszírozás is lehetővé teszi az Európai Unióban vonatok, hajók és repülők működését.

Bukásáig sokan azt is felvetették, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat követően ő kaphatná meg Észtország biztosi pozícióját, ezzel megkoronázva a több mint két évtizedes uniós karrierjét.

Borítókép: Henrik Hololei, az Európai Bizottság vezető közlekedési tisztviselője a katari korrupciós botrányba keveredését követően elveszítette pozícióját, és a finn biztoshoz, Jutta Urpilainen került tanácsadói pozícióba. (Fotó: Federico Alves, Econ. / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.