Deutsch Tamás: Ez arrogancia és magyargyűlölet

Az EP-képviselő az Orbán-kormányra való uniós nyomásgyakorlást üdvözlő és szorgalmazó Katarina Barley EP-alelnök nyilatkozatára reagált.

Magyar Nemzet
2023. 03. 30. 11:57
DEUTSCH Tamás
Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Néhány nappal március 19-e után egyértelmű történelmi előrelépés, hogy ma már nem megszállják Magyarországot a németek, elég nekik egy támadó politikai nyilatkozat” – kommentálta a Mandinernek Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Katarina Barley német szociáldemokrata EP-alelnök minapi kifakadását, utalva egyúttal hazánk 1944 tavaszi német megszállására.

Működni látszik, hogy Brüsszelből pénzügyi nyomás alá helyezik Magyarországot – nyilatkozott Barley a Klubrádiónak adott interjújában.  „A szupermérföldkövek teljesítését értékelő összesítés alapján elég egyértelműen kirajzolódik az az álláspont, hogy mindaz, amit eddig érzékeltünk a jogállami feltételek teljesítése címén, nem elegendő” – tért ki Barley az uniós forrásokról való tárgyalások megakadására, nem rejtve véka alá, üdvözli a dolgok alakulását.

Az uniós politikus korábban azzal vívta ki hazánk figyelmét, hogy azt mondta:

ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország.

Később az interjút közlő Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió kénytelen volt elnézést kérni, illetve magyarázkodni, mondván, Barley nem is azt mondta, hanem valójában Orbán Viktorral kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Visszatérve a mostani nyilatkozva, illetve a „megszállós” párhuzamra, Deutsch Tamás egy régi lengyel viccet idézett fel a kommunizmus idejéből:

A Jaruzelski-rendszerben azt írják az újságok, hogy ötven százalékkal nőtt az életszínvonal. Hogyan? A lengyelek télen éheztek és fáztak, nyáron már csak éheznek.” 

Megjegyezte, ilyen „előrelépés” jutott most eszébe a német politikus szavai kapcsán.

 

Komolyra fordítva a szót, ez ismét egy arrogáns hatalmi megnyilatkozás, másrészt, ez újfent nettó magyargyűlölet. Szomorú, de már megszoktuk, hogy jó néhány balos EP-képviselő abból próbál politikai tőkét kovácsolni magának, hogy a lehető legszélsőségesebb, a valóságtól teljesen elrugaszkodott gyűlölködő megállapításokat tesz Magyarországra. Más napokon meg pont ők papolnak európai értékekről és jogállamiságról, aztán mégis gond nélkül gyaláznak nemzeteket, országokat

 

 – hangsúlyozta Deutsch Tamás a Mandinernek.

A fideszes politikus szerint a fentebbi magyarázkodás a németek részéről, csupán játék a szavakkal, ráadásul a kormányt is az emberek választják, az ő döntésüket is tiszteletben kell tartani. Szerinte a kiéheztetés emlegetése is erre utalt, minden utólagos magyarázkodás dacára. „Barley egy európai baloldali politikus, aki nem tesz mást, mint a Gyurcsányéktól jól ismert gyalázkodást közvetíti. Rajta keresztül a magyar dollárbaloldal beszél” – fogalmazott.

Kitért arra is, 

nem véletlen az időzítés, hiszen közeleg március 31-a, ami egy határkő, addig kell ugyanis újabb feltételeket teljesítenie hazánknak az uniós források folyósítása érdekében.

Deutsch leszögezte: a magyar kormány minden javaslatot időben elküldött Brüsszelnek, ott azonban késlekednek a válasszal. Pedig a dolgok menete az lenne, hogy miután a tárgyalásokon megállapodás születik, az Országgyűlés végrehajtja a szükséges törvénymódosításokat. Ez eddig így is volt, ám miután ennek ellenére jöttek az újabb és újabb észrevételek, a kabinet most az utolsó részletig le akarta egyeztetni az igazságszolgáltatást érintő javaslatcsomagot.

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.