Deutsch Tamás: Jó esély van arra, hogy Magyarország hozzájusson az eddig politikai okból visszatartott uniós pénzekhez

Biztatók az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti tárgyalások, jó esély van a megállapodásra és arra, hogy Magyarország végre hozzájusson az eddig politikai okokból visszatartott uniós pénzekhez – hangoztatta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.

Forrás: MTI2022. 11. 13. 13:51
DEUTSCH Tamás
Budapest, 2022. szeptember 26. Deutsch Tamás a Fidesz európai parlamenti képviselõje felszólal az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenõrzésérõl szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában az Országgyûlés õszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deutsch Tamás szerint a következő egy hét, tíz nap döntő időszak lesz a tárgyalások várható eredményének szempontjából, mert nem adták fel a küzdelmet azok a magyar és európai baloldali politikai erők sem, amelyek a lehető legdurvább módon támadják mindenütt Európában a nemzeti, konzervatív jobboldali, kereszténydemokrata kormányokat.

Felidézte: a német szociáldemokraták soraiba tartozó európai parlamenti képviselő, Katarina Barley, az EP alelnöke néhány héttel ezelőtt kijelentette: 

Anyagilag, pénzügyileg ki kell éheztetni a lengyeleket és a magyarokat, 

illetve 

szerinte a magyar és a lengyel konzervatív politikusok csak az európai uniós pénzek megvonásának hangján tudnak érteni a szóból.

Deutsch Tamás rámutatott: rendkívül durva, rendkívül éles, az európai együttműködést és összefogást aláásó politikai akció zajlik a baloldali erők vezetésével.

Ezek az erők – amelyeknek része a magyar baloldal is – azt kívánják elérni, hogy hiába teljesít Magyarország minden vállalást, hiába teszünk eleget a bizottság és a magyar kormány közötti szakmai egyetértéssel övezett megoldásoknak, mégse szülessen megállapodás az Európai Bizottság és a magyar kormány között – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Deutsch Tamás az ukrajnai háborúról és az uniós szankciókról szólva az interjúban úgy fogalmazott: a háború elképesztő tragédiákat jelent, félelmetes humanitárius katasztrófát okoz, emberek milliószámra kénytelenek elhagyni a lakhelyüket, az unió pedig ahelyett, hogy tompítani igyekezne a háború hatásait, a katasztrofálisan elhibázott szankciókkal tovább növelte a háború okozta, egyébként is meglévő, Európa egészén eluralkodó gazdasági nehézségeket.

Hozzáfűzte:

 a jóakaratú, jó szándékú európai polgárok lassan kifogynak azokból a szavakból, amikkel leírható a jelenlegi európai politika abszurditása, leírhatók azok az egyszerre vérlázító, vérforraló, ugyanakkor szomorúságra okot adó politikai döntések, amiket kénytelenek megtapasztalni.

Ahelyett, hogy a fegyverszünet érdekében, azt követően pedig a béketárgyalások érdekében tennének diplomáciai lépéseket, a brüsszeli bürokratáktól olyan nyilatkozatok hangzanak el, amelyek csak eszkalálják a háborút – mondta.

A magyar polgárokkal, saját nemzetünkkel, sőt az Európai Unió egészével szembeni felelősség vezeti a magyar kormányt és a magyar miniszterelnököt, amikor nemzeti érdekből az Európai Unió érdekét képviselve arról beszél, hogy a háborúskodást mielőbb békének kellene felváltania Ukrajnában – fogalmazott.

Deutsch Tamás szólt arról is: amennyiben egy újabb szankciós csomagban ismételten olyan energetikai szankcióra tennének javaslatot az arra illetékesek, amelyik a magyar nemzeti érdekekkel ellentétes, ami gazdaságilag a létünket veszélyezteti, Magyarország nem egyszerűen vétóz, de ilyen javaslatról tárgyalni sem hajlandó.

Hozzátette: ugyanez a helyzet a közös hitelfelvétellel is, szavai szerint kizárt, teljesen elképzelhetetlen, nonszensz, hogy Ukrajna nyilvánvalóan szükséges újjáépítése olyan módon történjen meg, hogy annak eredményeként 27 európai ország – ki tudja, hány száz- vagy ezermilliárddal – eladósítsa magát.

Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy segítse Ukrajnát, de ez csak kétoldalú módon történhet, és nem közös hitelfelvétellel

– szögezte le a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.