Nehéz órákon van túl Ukrajna

Január óta a legnagyobb rakéta- és dróntámadást szenvedte el az ország.

2023. 03. 09. 11:49
null
Harkiv, 2023. március 9. Belgorod térségébõl fellõtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderõ 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelõniük. MTI/AP/Vadim Belikov Fotó: Vadim Belikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább kilenc ember meghalt, és Európa legnagyobb atomerőművében megszűnt az áramszolgáltatás, miután Oroszország rakétákat lőtt ki Ukrajnára. A támadások az északi Harkivtól a déli Odesszáig és a nyugati Zsitomírig terjedő városokat érték. Harkivban és Odesszában épületeket és infrastruktúrát ért találat, több területen áramszünet volt. A főváros, Kijev elleni támadásokról is beszámoltak.

Ukrajna szerint Oroszország 81 rakétát lőtt ki, ami az elmúlt hetek legnagyobb csapása. A hadsereg azt állította, hogy 34 cirkálórakétát és a kilőtt nyolc iráni gyártmányú Sahíd drónból négyet sikeresen lelőttek.

A támadások az Ukrajnára mért orosz rakétacsapások legnagyobb napját jelentik január vége óta, amikor 11 ember halt meg, miután több tucat épületet ért csapás több régióban.

A csütörtöki támadásokban legalább öt ember meghalt a nyugat-ukrajnai Lvivben, miután egy rakéta eltalálta az otthonukat, közölte a régió kormányzója a Telegramon. Orosz lövedékek három embert öltek meg a déli Herszon városában, ahol egy tömegközlekedési megállóhelyet ért találat, közölte Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök. Szerhij Liszak kormányzó szerint Dnyipropetrovszk térségében egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült drón- és rakétacsapások következtében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az MTI jelentése szerint elítélte az orosz rakétacsapások újabb hullámát és kijelentette, hogy Moszkva nem kerülheti el a felelősségre vonást. Zelenszkij a Telegramon számolt be róla, hogy tíz ukrajnai régióban ért támadás kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeket és lakóépületeket.

A megszállók csak terrorizálják a lakosságot. Ez minden, amit tehetnek, de nem érik el a céljukat. Nem kerülhetik el a felelősségre vonást mindazért, amit tettek

– közölte Zelenszkij.

Az Enerhoatom atomenergia-üzemeltető közölte, hogy a zaporizzsjai erőművet ért csapás miatt megszakadt az utolsó kapcsolat a létesítmény és az ukrán villamosenergia-rendszer között.

Az egy évvel ezelőtti első orosz támadás óta a létesítmény immár hatodik alkalommal működik dízelgenerátorokkal, amelyek legalább 10 napra elegendő utánpótlással rendelkeznek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az erőmű biztonságának védelme iránti elkötelezettségre szólított fel, mondván, hogy „megdöbbentő az önelégültség”, amely az invázió kezdete óta egymást követő csapásokat övezi.

Minden alkalommal kockáztatunk. És ha hagyjuk, hogy ez újra és újra így folytatódjon, akkor egy nap a szerencsénk is elfogy

– mondta Rafael Grossi.

Az ukrajnai Zaporizzsjai terület Moszkva által ellenőrzött részén Oroszország által beiktatott tisztviselők szerint provokáció volt az erőmű áramellátásának leállítása az ukránok által ellenőrzött területről.

 

Borítókép: Belgorod térségéből fellőtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderő 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, amelyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sahíd kamikaze drónt sikerült lelőniük (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.