Nagyszabású repülőtér-fejlesztés indul a Vajdaságban + videó

Polgári repülőteret létesítenek a román és a magyar határhoz is közel fekvő Nagykikinda mellett Szerbiában – írja a VG. A városi önkormányzat közszemlére bocsátotta a részletes tervdokumentációt.

Magyar Nemzet
Forrás: VG, Magyar Szó2023. 03. 10. 8:28
Részlet a belgrádi repülőtérfejlesztés látványtervéből, Nikola Tesla nemzetközi repülőtér Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykikindától délnyugatra, a Basahíd település felé vezető úton épül majd meg a nemzetközi repülőtér. A helyszínen már van egy füves kifutópályája, ahonnan kisebb mezőgazdasági és sportrepülőgépek forgalmát bonyolították le.

Az új repülőtér az utasforgalom követelményeinek is megfelel majd: 1,2 kilométer hosszú és harminc méter széles lesz a kifutópálya. Több mint ötven hektárt foglal majd el a létesítmény a kiszolgáló objektumokkal.

A Magyar Szó arról számolt be, hogy a városi önkormányzat közszemlére bocsátotta a légikikötő részletes tervdokumentációját. Az anyagot március 16-ig tekinthetik meg a polgárok.

Szerbiának hét nemzetközi repülőtere van, továbbá több mint húsz kisrepülőtere. 

A tervek szerint 2035-ig a Vajdaság területén is több, a polgári utasforgalom lebonyolítására is alkalmas reptér épül: Újvidék közelében Csenejen, Versecen, Szabadkán és a szóban forgó Nagykikindán.

A Vajdaság Autonóm Tartomány területrendezési terve szerint ezek a repülőterek a kisebb légitársaságok charterjáratait fogadnák.

Belgrádban is újabb repülőteret építenek. Sajtóinformációk szerint a szerb főváros újabb repülőteret kap Dobanovci városrészben. A Nikola Tesla repülőtér ugyanis bizonyos térbeli korlátozások miatt 2043 után csak korlátozottan tudná ellátni jelenlegi funkcióját – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: Részlet a belgrádi repülőtér-fejlesztés látványtervéből (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.