Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Putyinhoz közel álló csellóművész vagyona ügyében indult eljárás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.08. 21:53 2023.03.08. 21:57
Putyinhoz közel álló csellóművész vagyona ügyében indult eljárás

Egy svájci bíróság szerdán meghallgatta az orosz Gazprombank zürichi fiókjának négy vezető munkatársát, köztük az ügyvezető igazgatót, akik a vád szerint a megfelelő óvintézkedések nélkül beleegyeztek a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Szergej Roldugin orosz csellóművész kétes eredetű vagyonának kezelésébe.

A vád szerint a bank munkatársai nem győződtek meg arról, hogy valóban a zenész-e annak a több millió svájci franknak a tulajdonosa, amelyet 2014 és 2016 között a pénzintézetnél vezetett számláin elhelyezett.

A svájci törvények értelmében a csellóművésznek – aki állítólag egyben az orosz elnök egyik lányának keresztapja – politikailag exponált személyként szigorúbb átvilágításon kellett volna átesnie.

A zenész egyike volt azoknak, akiket az Európai Unió az ukrajnai háború kezdetén szankciókkal sújtott, arra hivatkozva, hogy kiemelkedő helyet foglalnak el Putyin pénzügyi rendszerében. 

Júniusban az amerikai pénzügyminisztérium is büntetőintézkedéseket hozott Roldugin ellen.

A szerdai meghallgatáson a bíró rámutatott, hogy már a számlák megnyitásakor kétségek merülhettek fel a csellóművész és karmester vagyonának forrását illetően, miután tudni lehetett, hogy Roldugin a Kreml kegyeltje. Az ügyvédek is a zenész kivételes helyzetével érveltek: szerintük a mesés vagyon felhalmozását éppen ez tette hihetővé.

A vádlottak – három orosz és egy svájci állampolgár – tagadták bűnösségüket. Elmarasztaló döntés esetén akár hét év felfüggesztett börtönbüntetésre is számíthatnak. Második tárgyalásukat március 30-ra tűzték ki.

A Gazprombank a Gazprom orosz energiaipari vállalat pénzügyi ága, amelynek tevékenysége elsősorban nemzetközi kereskedelmi tranzakciók finanszírozását szolgáló termékekre összpontosít.

Az ukrajnai háborút követően a bankot kitiltották a svájci bankszektorból, és a pénzintézet 2022 októberében bejelentette, hogy felszámolja tevékenységét az alpesi országban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.