Rendőrökkel csaptak össze a virrasztók a görög vonatbaleset után +videó

A vonatbaleset miatt tartott athéni virrasztás tüntetéssé alakult hajnalban a görög fővárosban. A rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozók ellen, akik kövekkel válaszoltak. Eddig 43 halálos áldozata van a tegnapi görögországi vonatbalesetnek, amely a virrasztók szerint az évtizedek óta elhanyagolt vasúthálózati rendszer miatt következett be.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Reuters2023. 03. 02. 7:41
Tüntetők Athénban, a görög vasút társaság irodája előtt 2023.03.02-án. (Forrás: news lense / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel Athénban, a görög vasutak karbantartásáért felelős társaság székháza előtt, a tegnapi vonatbaleset következtében, amely sokak szerint „csak idő kérdése volt, hogy bekövetkezik” – hívta fel a figyelmet a BBC brit közszolgálati televízió.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, egy Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és egy Szalonikiből Láriszába tartó tehervonat az ország középső részén fekvő Lárisza előtt ütközött össze. 

Eddig 43 halálos áldozatot jelentettek a görög hatóságok a baleset nyomán, és mintegy százan súlyosabban megsérültek.

A vonaton tartózkodó 350 utas közül sokan húsz év körüli diákok voltak, akik egy hosszú hétvége után tértek vissza Szalonikibe, a görög ortodox nagyböjt ünneplését követően. A mentési munkálatok még az éjjel is folytak.

Az áldozatok azonosítása olykor nehéz feladat – hívták fel a figyelmet a szakemberek –, ugyanis a vonat elejében a tűz 1300 Celsius-fokon égett, ami a DNS-vizsgálat folyamatát is megnehezíti.

Több városban is virrasztást tartottak hajnalban, Athénban a vasúttársaság épületénél egyre hevesebbé vált a hangulat, a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket, akik kövekkel válaszoltak és tüzet gyújtottak az utcákon.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szerint emberi hiba okozta a balesetet, a görög kormány pedig független vizsgálatot és háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a balesetet követően.

Időközben egy 59 éves larisszai állomásfőnököt „gondatlanságból elkövetett emberöléssel” vádoltak meg, ám ő tagadta a vádakat és műszaki hibára hivatkozott. A vasúti szakszervezet tagjai egyetértettek az állomásfőnökkel, hozzátették: 

évek óta figyelmeztetnek, hogy a biztonsági rendszerek nem működtek megfelelően.

Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek. MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult.  (Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz)

A vasutasok a gyász és a vádak fényében sztrájkot hirdettek a mai napra, felhívva a figyelmet a vasút elhanyagolására.

A kormányok által az évek során a görög vasutakkal szemben tanúsított tiszteletlenség tragikus eredményhez vezetett

– idézte a Reuters hírügynökség a megjegyzésüket.

Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter a katasztrófa miatt lemondott tisztségről és kijelentette, hogy vállalja a felelősséget a hatóságok „hosszú ideje tartó kudarcaiért”.

A tegnapi láriszai virrasztáson több résztvevő is a „harminc éve köztudottan rosszul működő vasúthálózatot” hibáztatta a balesetért.

Borítókép: tüntetők Athénban, a görög vasúttársaság irodája előtt 2023. március 2-án. (Forrás: News Lense/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.