Elvitte a norvég rendőrség a szélerőművek ellen tiltakozó Greta Thunberget

A svéd lány már harmadik napja volt a tüntetőkkel, amikor a rendőrök elvitték.

Munkatársunktól
2023. 03. 01. 20:00
Greta Thunberg attends a demonstration against the wind turbines at Fosen
epa10496454 Police remove Swedish environmental activist Greta Thunberg (C) and other campaigners as they demonstrate outside the norway's Ministry of Finance entrance and several other ministries in a protest against still operating wind turbines at Fosen, in Oslo, Norway, 01 March 2023. Norway's Supreme Court has ruled in 2021 the wind turbines at Fosen are illegal. EPA/JAVAD PARSA NORWAY OUT Fotó: JAVAD PARSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta demonstrálnak a világ egyik legnagyobb szélenergia-projektje ellen fiatal számi és szélsőbaloldali aktivisták Oslóban, mely szerdán is folytatódott. Kedden az olaj- és energiaügyi minisztérium bejáratát, szerdán pedig a pénzügyminisztériumét torlaszolták el, de akadályozták a közlekedést a klíma- és környezetvédelmi minisztérium, valamint a gazdasági és halászati minisztériumnál is. A délelőtt folyamán a rendőrök több aktivistát is elvittek a helyszínről, többek között az ismert svéd klímavédőt, Greta Thunberget. 

 

A svéd lány már harmadik napja volt a tüntetőkkel. 

 

Korábban a VG norvég lap riporterének sikerült megkérdeznie Thunberget arról, hogy klímaaktivistaként miért csatlakozik megújuló energiát előállító szélerőművek elleni tüntetéshez. A kérdést eleinte elhárította, végül azt mondta, hogy „a klímacél csak úgy érhető el, ha az őshonos népcsoportok jogait is figyelembe vesszük”.

A tüntetőkkel korábban többen is próbáltak tárgyalni, például Terje Aasland olaj- és energiaügyi miniszter a tárca előtt, de az aktivisták fülsiketítő skandálással válaszoltak. A tiltakozások miatt a tárcavezető lemondta nagy-britanniai útját – írta meg a norvég közszolgálati média, az NRK.

 

Az erőműveket a norvégiai Trondheimtől északra építik, részben az őshonos számi kisebbség rénszarvaslegelőire. 

 

A munka 2016 óta tart, azóta mintegy kétszáz, akár 136 méteres rotorátmérőjű szélturbinát állítottak fel a tengerparti tájon. A Fosen-félszigeten rénszarvastenyésztéssel foglalkozó számik mindig is ellenezték a szélerőmű-építést. A kérdést egészen a norvég legfelsőbb bíróságig vitte hat család, amely kétezer rénszarvast tart. A testület 2021 októberében nekik adott igazat. Az ítélet szerint a szélerőműprojekt zöldátállás-indoka nem elég nyomós érv ahhoz, hogy korlátozni lehessen a számik lehetőségét a rénszarvastartásra. Az ítélet meghozatalakor azonban az erőművek már megépültek, a norvég állam pedig nem rendelkezett azok lebontásáról.

Borítókép: A rendőrség eltávolítja Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivistát és a többi tiltakozót, akik a norvég pénzügyminisztérium bejárata és számos más minisztérium előtt tüntetnek a továbbra is működő szélturbinák elleni tiltakozás miatt Oslóban (Fotó: EPA/Alf Simensen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.