Svájcban is egyre többen közelednének a NATO-hoz

A felmérések szerint ettől még az ország semlegessége megkérdőjelezhetetlen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 20:33
BIDEN, Joe; PARMELIN, Guy; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagymir Putyin orosz elnököt (b) fogadja svájci hivatali partnere, Guy Parmelin a Genfi-tó partján található La Grange-villában 2021. június 16-án, a Joe Biden amerikai elnökkel tartandó orosz-amerikai csúcstalálkozó elõtt.MTI/EPA/Reuters/Denis Balibouse Fotó: Denis Balibouse
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájciak szűk többsége, vagyis 55 százaléka támogatja az ország közeledését a NATO-hoz – derült ki egy évente elvégzett felmérés csütörtökön közzétett adataiból. A közvélemény-kutatást a Svájci Katonai Akadémia és a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) biztonsági tanulmányok központja végezte.

A svájci védelmi minisztérium közölte: egy évvel Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindítsa után ez az első alkalom, hogy többséget kapott ez a vélemény a svájci társadalomban. 

 

Tavalyhoz képest tíz százalékponttal nőtt a közeledést támogatók száma.

 

A tárca szerint a svájciak már jóval kritikusabban szemlélik a svájci semlegességet és készek a több együttműködésre a NATO-val. A most megkérdezettek csupán harmada támogatja Svájc csatlakozását a NATO-hoz. Mindazonáltal 53 százalék úgy tartja, a svájci semlegesség nem állja útját az együttműködésnek a NATO-val katonai kérdésekben. Svájc ugyan nem tagja a NATO-nak, de partnerségi tanácsokban együttműködik az észak-atlanti szervezettel.

 

A svájci semlegességet a válaszadók elsöprő, 91 százalékos többsége támogatja. Ugyanakkor a tavalyi évhez képest ez az érték is csökkent.

 

A svájciak többsége, 57 százaléka továbbra is a differenciált semlegesség politikájának pártján áll, vagyis támogatják a politikai állásfoglalást, miközben az ország megőrzi katonai semlegességét.

Kijev és nyugati partnerei az utóbbi hetekben erősen bírálták ezt a semlegességet, ugyanis a berni vezetés csatlakozott ugyan az Oroszország elleni szankciókhoz, de gyakorlatilag kizárta a svájci gyártmányú fegyverzet továbbadását Ukrajnának.

Borítókép: Vlagymir Putyin orosz elnököt (b) fogadja svájci hivatali partnere, Guy Parmelin a Genfi-tó partján található La Grange-villában 2021. június 16-án, a Joe Biden amerikai elnökkel tartandó orosz–amerikai csúcstalálkozó előtt. (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Denis Balibouse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.