időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Szijjártó Péter a magyar–orosz energetikai együttműködésről tárgyalt Alekszandr Novakkal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.28. 19:44 2023.03.28. 20:00
Szijjártó Péter a magyar–orosz energetikai együttműködésről tárgyalt Alekszandr Novakkal

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar–orosz energia együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt Alekszandr Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével − a megbeszélésről Szijjártó Péter a Facebook-oldalán írt kedden.

A miniszter közölte: a telefonos tárgyaláson megállapították, hogy mind a kőolaj-, mind a földgázszállítások fennakadások nélkül, szerződésszerűen teljesülnek.

Alekszandr Novak biztosított arról, hogy a nemzetközi szankciók dacára az orosz fél el tudja végezni a Török Áramlat gázvezeték karbantartási munkálatait, így Magyarország földgázellátása a következő időszakban is zavartalan lesz

− fogalmazott posztjában Szijjártó Péter.

Kiemelte, egyeztettek a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről is, megállapították, hogy az előkészítő munkálatok haladnak, és mivel az új nukleáris kapacitások nélkülözhetetlenek a magyar ellátásbiztonság szempontjából, ezért a kormány továbbra is meg fog akadályozni mindenfajta nukleáris területet sújtó szankciós törekvést.

Tájékoztatta az orosz miniszterelnök-helyettest a Framatome vállalattal történt tárgyalásokról, amelyek célja, hogy a német kormány blokkolása ellenére is nyugat-európai irányítástechnikai rendszer kerüljön az új erőműbe − ismertette bejegyzésében Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.