időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Több mint száz lányt szállítottak kórházba mérgezés miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.01. 18:19 2023.03.01. 18:29
Több mint száz lányt szállítottak kórházba mérgezés miatt

Ismét megmérgeztek gázzal száznál is több diáklányt iráni iskolákban szerdán a helyi média szerint.

November óta számos hasonló eset történt, hatalmas felháborodást váltva ki az ázsiai országban. Az észak-iráni Ardabil hét lányiskolájának diákjai lettek rosszul gáztól szerdán a reggeli órákban, 108 lányt szállítottak kórházba – közölte a kórház illetékes osztályának vezetője a Tasnim hírügynökséggel.

A légzési nehézségtől és hányingertől szenvedő diáklányok állapota javulóban van – tette hozzá. Iráni lapok szerint legalább három teheráni oktatási intézményben történtek újabb mérgezések. A Fars hírügynökség szülőkre hivatkozó jelentése alapján a főváros nyugati részében fekvő Tehranszár negyed egyik gimnáziumában valamilyen spray mérgezte meg a tanulókat.

Zahra Seiki, az iráni parlament egészségügyi bizottságának szóvivője szerdán közölt becslése szerint 

az első, november végi esetek óta csaknem nyolcszáz diáklányt mérgeztek meg 

a légutakat támadó szerrel Komban, a síiták szent városában és másik négyszázat a nyugat-iráni Borudzserdben.
Az egészségügyi minisztérium által közzétett toxikológiai vizsgálati eredmények szerint a Komban használt mérgező anyag egyik összetevője az iparban és a műtrágyagyártásban ismert nitrogénvegyület – dinitrogén – volt.

Ebrahim Raíszi iráni elnök szerdán utasította Ahmad Vahídi belügyminisztert, hogy a lehető leggyorsabban vizsgálják ki az ügyet, és tájékoztassák a nyilvánosságot a vizsgálatról a családok aggodalmának eloszlatása érdekében – olvasható az elnöki hivatal honlapján. Vahídi szerdán újságírókkal közölte, hogy tart a nyomozás, de eddig még senkit sem vettek őrizetbe.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap azzal magyarázta a történteket, hogy „egyesek” így akarnak minden iskolát, elsősorban a lányiskolákat bezáratni. Iránban az oktatás mindenki számára kötelező, az egyetemi hallgatók között a lányok vannak többségben.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Patrick Baz)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.