Ez nem egy sorozat forgatókönyve: videókamerával ellenőriznék a nőket, hogy hordanak-e fejkendőt

Az eddigi gyakorlatnál fokozottabban, a közúti közlekedésben már alkalmazott videókamerás megfigyelőrendszer segítségével ellenőriznék az iráni hatóságok a nőkre vonatkozó fejkendőviselési kötelezettség betartását – jelentette pénteken az Etemad című lap.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 20:28
Isztambul, 2022. október 17. A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetõk Irán isztambuli konzulátusa elõtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendõje nem megfelelõ viselése miatt õrizetbe vett fiatal kurd nõ, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránban az iszlám törvények szerint a nőknek kötelező legalább hidzsábot viselniük, azaz fejkendővel eltakarni a hajukat, és hosszú, bő ruhát is, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A parlament igazságügyi bizottságának javaslata szerint szabálysértés esetén először szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket, az ismételt jogsértéseket azonban már pénzbírsággal büntetnék.

Az Etemad január elején már beszámolt az öltözködési előírások megsértésének szigorúbb büntetésére irányuló „reformokról”. A büntetési tételek sorában akkor a közmunkát, az átnevelőkurzusokat, az ország elhagyásának tilalmát, a munkavállalás korlátozását és pénzbírság kiszabását szorgalmaztak az illetékes hatóságok.

Irán nagyvárosaiban több mint négy hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincsen társadalmi támogatottsága.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az iráni rendőrség nemrég újrakezdte az iszlám női fejkendő, a hidzsáb viselésének ellenőrzését a női gépkocsivezetők körében.

Borítókép: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.