időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Ez nem egy sorozat forgatókönyve: videókamerával ellenőriznék a nőket, hogy hordanak-e fejkendőt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 20:28 2023.02.04. 01:25
Ez nem egy sorozat forgatókönyve: videókamerával ellenőriznék a nőket, hogy hordanak-e fejkendőt

Az eddigi gyakorlatnál fokozottabban, a közúti közlekedésben már alkalmazott videókamerás megfigyelőrendszer segítségével ellenőriznék az iráni hatóságok a nőkre vonatkozó fejkendőviselési kötelezettség betartását – jelentette pénteken az Etemad című lap.

Iránban az iszlám törvények szerint a nőknek kötelező legalább hidzsábot viselniük, azaz fejkendővel eltakarni a hajukat, és hosszú, bő ruhát is, hogy alakjuk ne legyen kivehető. A parlament igazságügyi bizottságának javaslata szerint szabálysértés esetén először szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket, az ismételt jogsértéseket azonban már pénzbírsággal büntetnék.

Az Etemad január elején már beszámolt az öltözködési előírások megsértésének szigorúbb büntetésére irányuló „reformokról”. A büntetési tételek sorában akkor a közmunkát, az átnevelőkurzusokat, az ország elhagyásának tilalmát, a munkavállalás korlátozását és pénzbírság kiszabását szorgalmaztak az illetékes hatóságok.

Irán nagyvárosaiban több mint négy hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincsen társadalmi támogatottsága.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy az iráni rendőrség nemrég újrakezdte az iszlám női fejkendő, a hidzsáb viselésének ellenőrzését a női gépkocsivezetők körében.

Borítókép: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.