Újabb baloldali botrány: kokain, luxusprostituáltak és rengeteg kenőpénz

Elég komoly korrupciós botrány látszik körvonalazódni Pedro Sánchez baloldali miniszterelnök Spanyol Szocialista Munkáspártján belül. Kokainos bulik, luxusprostituáltak és rengeteg kenőpénz van a többismeretlenes egyenletben.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 03. 08. 5:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Mediador" (A közvetítő) néven ismertté vált ügy lényege az, hogy kormányközeli üzletemberek lefizettek szocialista munkáspárti képviselőket azért, hogy közbeszerzéseken nyerhessenek, uniós forrásokhoz jussanak, illetve hogy elkerüljék a koronavírus-járvány alatt a hatósági ellenőrzéseket – írja az Origó. A lap információi és forrásai, illetve egy kiszivárgott bírósági irat alapján az ügy középpontjában Juan Bernardo Fuentes, becenevén „Tito Berni" áll, aki a szocialisták parlamenti képviselője, akit már letartóztattak tizenegy bűntársával együtt. 

Az ügyről még azt is tudni lehet, hogy a gyanú szerint üzletemberek a baloldali politikusoknak szánt 61 ezer euró kenőpénzt – ez csaknem 23 millió forint – adtak át a spanyol csendőrség vezetőjének, aki cipősdobozokban rejtegette a pénzt saját otthonában. Úgy tűnik azonban, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a portál beszámolója szerint négycsillagos hotelekben szerveztek kokainos bulikat, olyan luxusprostituáltak társaságában, akiket katalógusokból válogattak ki a saját örömükre.

Emlékeztetnek, hogy a botrány még február 14-én robbant ki, amikor letartóztatták a Kanári-szigetek baloldali parlamenti képviselőjét, Juan Bernardo Fuentest, az unokaöccsét, a csendőrség vezetőjét, Francisco Espinosa Navas tábornokot és kilenc, a munkáspárthoz közeli üzletembert.

A korábban említett kiszivárgott bírósági irat alapján Juan Bernardo Fuentes azért kapott kenőpénzt és különböző „ajándékokat" az üzletemberektől, mert segített nekik állami közbeszerzéseket megnyerni, továbbá törvénytelenül juttatta őket európai uniós pénzekhez, illetve közreműködött abban, hogy a koronavírus-járvány alatt a kormányközeli üzleti kör vállalkozásai elkerüljék a hatósági egészségügyi ellenőrzéseket. A lap számításai szerint 

az üzletemberek így 2,3 millió euróhoz juthattak, ami nagyjából kilencszázmillió forintnak felel meg. 

A továbbiakban pedig több szocialista munkáspárti parlamenti képviselőnek fejenként nagyjából 3000-3500 euró értékben szervezhettek bulikat madridi éjszakai klubokban és négycsillagos luxusszállodákban. 

Ezek lehettek azok a bulik, amelyeken luxusprostituáltakkal és kokainnal is szórakoztatták magukat. 

Így történhetett meg, hogy az elmúlt napokban a sajtóban megjelentek olyan képek, amelyeken feltételezhetően kokaint fogyasztottak és prostituáltakkal múlatták az időt. 

Ezt követően történhetett meg a 61 ezer eurós fiaskó, a gyanú szerint ugyanis az üzletemberek ennyi pénzt adtak Francisco Espinosa Navas tábornoknak, akinek az lett volna a feladata, hogy elossza a kenőpénzt, de ez nem történt meg, ugyanis március 2-án a rendőrség ezt lefoglalta tőle, amikor átkutatták a házát. A letartóztatások után a párt közölte, hogy kizárják Juan Bernardo Fuentest, és zéró toleranciát tanúsítanak a korrupciós bűncselekménynek kapcsán.

Mindez azért is tűnik elég kellemetlennek, mert Spanyolországban május 28-án önkormányzati és regionális választásokat tartanak, és még idén decemberben parlamenti választások is lesznek. 
Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.