Újabb kárpátaljai magyar áldozta életét az ukrajnai háborúban

Az 51 esztendős Strempel József Luhanszk megyében esett el.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 9:06
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 51 éves Strempel József magyar származású önkéntes március 15-én hunyt el a Luhanszk megyében zajló hadműveletek során – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó. 

A kárpátaljai magyar lap információi szerint bizonyítottan ő a 14. magyar származású kárpátaljai, aki életét áldozta az ukrajnai háborúban.

Legalábbis mint emlékeztettek, Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi külképviselete minden alkalommal támogatja a magyar származású áldozatok családjait; a háború kitörése óta ez a tizennegyedik katonacsalád, aki magyar segítséget kapott.

Strempel Józsefet egyetlen leánya, a 21 éves Tetjana gyászolja. A Kárpáti Igaz Szó szerint röviden annyit elárult, utoljára Mikuláskor találkoztak édesapjával Lembergben, amikor szabadnapot kapott. A rossz hírt a parancsnokától tudták meg, de halálának részletei nem ismertek.

Szinte nem telik el nap, hogy a kárpátaljai sajtó ne számoljon be újabb elesett katonákról. Legutóbb a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar lap éppen csütörtökön írt róla, hogy két beregszászi járási férfi esett el: a neve alapján ugyancsak magyar kötődésű Csalló Kázmér, valamint Bilancsuk Vaszil.

Viszont ahogy korábban megírtuk, a pontos ukrán veszteségek államtitoknak számítanak, így természetesen régiónként és nemzetiségenként sincsenek adatok az áldozatokról. Legfeljebb elnagyolt becslésekkel lehet számolni: Kárpátalján már több ezres lehet az elesettek száma, a sorozás alól pedig nem kivételek a helyi magyarok sem, akiknek aránya a háború előtt 10-15 százalékos volt a térségben. 

Borítókép: Katonasírok az ungvári temetőben. (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.