időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Újabb kárpátaljai magyar áldozta életét az ukrajnai háborúban

Magyar Nemzet
2023.03.31. 09:06 2023.03.31. 10:58
Újabb kárpátaljai magyar áldozta életét az ukrajnai háborúban

Az 51 éves Strempel József magyar származású önkéntes március 15-én hunyt el a Luhanszk megyében zajló hadműveletek során – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó. 

A kárpátaljai magyar lap információi szerint bizonyítottan ő a 14. magyar származású kárpátaljai, aki életét áldozta az ukrajnai háborúban.

Legalábbis mint emlékeztettek, Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi külképviselete minden alkalommal támogatja a magyar származású áldozatok családjait; a háború kitörése óta ez a tizennegyedik katonacsalád, aki magyar segítséget kapott.

Strempel Józsefet egyetlen leánya, a 21 éves Tetjana gyászolja. A Kárpáti Igaz Szó szerint röviden annyit elárult, utoljára Mikuláskor találkoztak édesapjával Lembergben, amikor szabadnapot kapott. A rossz hírt a parancsnokától tudták meg, de halálának részletei nem ismertek.

Szinte nem telik el nap, hogy a kárpátaljai sajtó ne számoljon be újabb elesett katonákról. Legutóbb a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar lap éppen csütörtökön írt róla, hogy két beregszászi járási férfi esett el: a neve alapján ugyancsak magyar kötődésű Csalló Kázmér, valamint Bilancsuk Vaszil.

Viszont ahogy korábban megírtuk, a pontos ukrán veszteségek államtitoknak számítanak, így természetesen régiónként és nemzetiségenként sincsenek adatok az áldozatokról. Legfeljebb elnagyolt becslésekkel lehet számolni: Kárpátalján már több ezres lehet az elesettek száma, a sorozás alól pedig nem kivételek a helyi magyarok sem, akiknek aránya a háború előtt 10-15 százalékos volt a térségben. 

Borítókép: Katonasírok az ungvári temetőben. (Fotó: Mirkó István)

Háború Ukrajnában

Az ukrán utánpótlás akadályozása lehetett a gátrobbantás célja

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.