Interjút adott az első kárpátaljai magyar áldozat özvegye

Kis Sándor felesége a Kárpáti Igaz Szónak mesélt férje életéről és elvesztéséről.

Magyar Nemzet
Forrás: KiSzó2023. 03. 20. 10:37
Magyar hősi halott az ungvári Kálvária temetőben. Harminc évet élt Kis Sándor tengerész, aki a háború első napján, 2022. február 24-én esett el
Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyászév elteltével megrázó interjút adott a Kárpáti Igaz Szó című kárpátaljai magyar hetilapnak az ukrajnai háború első kárpátaljai áldozatának özvegye. Az ungvári születésű, 29 esztendős Kis Sándor a dél-ukrajnai Ocsakiv városában szolgált tengerészként, amikor február 24-én orosz rakétacsapás érte bázisukat.

Le kellett mennem a halottasházba. Több mint egy tucat elhunyt volt ott. Megnéztem az élettelen testeket, és felfedeztem köztük Sándorét is, annak ellenére, hogy a rakéta repeszei szinte szétszaggatták a testét

– idézte fel az interjúban Marija Okszjutenko a pillanatot, amikor biztossá vált, hogy elveszítette férjét. Az özvegy elárulta azt is, hogy Sándor édesanyjával maga közölte telefonon a szomorú hírt telefonon, de hat- és nyolcéves gyermekeik csak idén, az évfordulón tudták meg, hogy édesapjuk már sosem tér haza. – A gyerekek azonnal megismerték a fejfán édesapjuk fotóját, a nagyobbik a nevét is elolvasta. A kisebbik azt mondta, sejtette, hogy valami történt az apjával. A lelkük mélyén már érezhették, hogy nincs velünk – idézte fel a fájdalmas látogatást a temetőben. – Sándor a gyermekei békéjéért áldozta életét. Hiszem, nekem már nincs más feladatom, mint az, hogy megőrizzem az emlékét és megvalósítsam a két kisfiunk álmát – tette hozzá később.

Habár a család azóta is Ocsakivban él, nem volt kérdés, hogy az apai ágon magyar származású Sándort Kárpátalján temetik el. 

A férjem Ungvárt tartotta a szülővárosának, itt nőtt fel, ragaszkodott Kárpátaljához, itt él az édesanyja, a rokonai, így egy percig sem volt kérdéses, hogy e földben nyugszik majd

– magyarázta.

A teljes interjúban az özvegy mesélt még megismerkedésükről, az emberről a katona mögött, továbbá arról, hogyan élték meg a Krím félsziget elcsatolását, hogy számítottak-e a háború kirobbanására. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelete nyomán Kis Sándort az ország szuverenitásának és területi integritásának védelmében tanúsított személyes bátorságáért és hősiességéért, valamint katonai esküjéhez való hűségéért  posztumusz harmadik fokozatú Bátorságért kitüntetésben részesítették.

Borítókép: Magyar hősi halott az ungvári Kálvária temetőben. Harminc évet élt Kis Sándor tengerész, aki a háború első napján, 2022. február 24-én esett el (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.