Újabb ország parancsol megálljt a TikToknak

Hasonlóan más nyugati országokhoz, Új-Zéland is megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazás használatát a törvényhozási képviselők és dolgozók informatikai eszközein.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 17. 7:51
Video portal TikTok Fotó: JENS KALAENE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TikTok alkalmazás használatára vonatkozó tilalom minden olyan készüléket érint, amely hozzáfér az új-zélandi parlamenti hálózathoz – közölte Rafael Gonzalez-Montero parlamenti tisztviselő. A korlátozás március 31-én lép hatályba.

Az intézkedést azzal indokolták, hogy a kockázatok elfogadhatatlanok a jelenlegi új-zélandi parlamenti környezetben. A tisztviselő elmondta:

A döntést saját szakértői elemzésünk alapján hoztuk meg, miután megvitattuk a kormányban és nemzetközi szinten dolgozó kollégáinkkal.

Új-Zéland többek között Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok példáját követi a korlátozással, amely országok az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok miatt már megtiltották a TikTok videómegosztó alkalmazás használatát a kormányzati eszközökön. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament szintén megtiltotta a platform használatát a munkatársainak.

 

Kémkednek a kínaiak a TikTokon keresztül?

A TikTokkal szembeni globális fellépés Indiában kezdődött 2020-ban. A videómegosztó a Kínával közös határon történt halálos összecsapások után került fel a tiltott alkalmazások listájára. Újdelhi akkor arra hivatkozott, hogy védi a szuverenitását.

Ugyanabban az évben Donald Trump akkori amerikai elnök 

azzal vádolta meg a TikTokot, hogy kémkedésre használja a kínai titkosszolgálat.

A TikTok elismerte, hogy anyavállalata, a ByteDance Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáfértek az amerikaiak fiókinformációihoz. Ám azt mindig is tagadták, hogy átadták volna az adatokat a hatóságoknak.

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy teljesen kitiltja az alkalmazást az országból, ha nem szakít a kínai tulajdonosi hátterével – ismertette az MTI.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Jens Kalaene)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.