Egyre terjed a TikTok biztonsági és adatszivárogtatási gondjai miatti tiltás

„Kiberbiztonsági aggályok merültek fel a TikTok használatával kapcsolatban, különös tekintettel az adatvédelemre és a harmadik fél általi adatgyűjtésre” – áll az Európai Parlament munkatársainak kedden kiküldött e-mailben. A parlament mellett már a bizottság, az amerikai kongresszus, a Fehér Ház és más országok is tiltják a kínai videómegosztó alkalmazás használatát.

2023. 03. 01. 14:20
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldalt. (Fotó: Reuters / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) tegnapi bejelentése értelmében mintegy nyolcezer munkavállalójának el kell távolítania a TikTok kínai közösségimédia-alkalmazást a hivatali telefonjáról, míg a személyes eszközeiről erősen ajánlott mindez.

Roberta Metsola EP-elnök a parlamenti képviselőknek pedig azt tanácsolta, hogy ugyancsak távolítsák el a népszerű videómegosztó oldalt, annak biztonsági és adatszivárogtatási gondjai miatt.

A TikTok a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában van, és több mint egymilliárd felhasználója van világszerte.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a múlt héten már az Európai Bizottság is felszólította 32 ezer dolgozóját a TikTok eltávolítására kibervédelmi okokat emlegetve – március 15-ig kaptak erre haladékot.

Nem töröljük le a TikTok-ot, abszurd lenne elhagyni a legnagyobb növekedésű közösségi oldalt, még akkor is, ha a kínaiak kémkedésre használják azt

– idézte a brüsszeli Politico hírportál Pedro Lópezt, az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának szóvivőjét.

Hozzátette: még nem kaptak hivatalos értesítést a döntésről, de szerinte az EP-nek inkább saját TikTok-fiókot kellene létrehoznia, amellyel az álhírek ellen is harcolhatna.

A nyugati intézményeket és kormányokat egyre jobban aggasztják azok a bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a kínai technológiai vállalatok a világszerte összegyűjtött hatalmas mennyiségű felhasználói adattal segítik a kínai hírszerző szolgálatok tevékenységét. Hasonló vádak már a kínai térfigyelő kamerák esetében is felmerültek. Sőt egyes vádak szerint a TikTok segítségével a kínai kormány hamis információkat terjeszthet, ami esetleg befolyásolhatja a politikai diskurzust és a választási eredményeket is világszerte.

Amerika egy lépéssel előrébb

A tengerentúlon már tavaly decemberben betiltották a TikTok-ot az összes szövetségi kormányzati eszközön, ugyancsak hírszerző tevékenységre hivatkozva. Időközben pedig már több amerikai állam és egyetem is hasonló szigorításokat vezetett be saját hatáskörében.

Hétfőn a Fehér Ház harminc napot adott a szövetségi ügynökségéknek a TikTok eltávolítására minden kormányzati eszközről.

A TikTok minden esetben visszautasította az adatszivárogtatási vádakat, és egyeztetésre szólított fel, míg az amerikai tilalmakat politikai színháznak minősítette. Brooke Oberwetter, a TikTok amerikai szóvivője cenzúrát emlegetett, miközben Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője  hatalommal való visszaélést. 

Mennyire lehet elbizonytalanodva az a szuperhatalom, amely ennyire fél a fiatalok kedvenc alkalmazásától?

– gúnyolódott Ning.

Noha már a TikTok megjelenésekor is felmerültek adatszivárgási problémák, rámutatva annak kibervédelmi aggályaira, a kínai alkalmazás értékét mára több tíz milliárd dollárra teszik. Szakértők szerint az ilyen közösségimédia-alkalmazásnál szinte mindig felmerülnek adatszivárgási problémák, míg a felületek egyfajta „soft power”-ként is kezelendők, így a TikTok elleni „hadjárat” egyúttal a kínai–amerikai hatalmi vetélkedés része.

A TikTok teljes tiltása

A Fehér Ház a kongresszussal közösen egy olyan javaslaton dolgozik, amely az egész Egyesült Államokban betiltaná a TikTok-ot, ezzel ellehetetlenítve százmillió amerikai felhasználóját.

A Biden-adminisztráció célja megakadályozni, hogy a digitális technológián keresztül külföldi hatalmak az amerikaiak adataihoz férhessenek hozzá, ezzel nemzetbiztonsági kockázatot okozva  – mondta Olivia Dalton, a Fehér Ház sajtótitkára tegnap.

A minap a képviselőház külügyi bizottsága már meg is szavazta a javaslatot, amely várhatóan a teljes plénum előtt is megerősítést nyer.

A kérdésben alapvetően kétpárti konszenzus mutatkozik, de néhány demokrata politikus, köztük például Gregory Meeks ellenzi a jogszabályt, amely szerinte aláásná Amerika hitelességét, cégeket terelne Kína érdekszférájába, munkahelyeket tenne tönkre és szembemenne a szólásszabadság értékével. 

Liberális lobbiszervezetek (például az ACLU) ugyancsak a szólás- és véleményszabadság megsértését, a cenzúrát és az alkotmányos jog sérelmét emelik ki a törvény kapcsán.

Úgy tűnik azonban, az európai és amerikai intézmények nincsenek egyedül a nemzetbiztonsági aggályaikkal. A TikTok ellen részleges – főleg a kormányzati munkát érintő – tilalmat hoztak Dániában, Kanadában, Tajvanon, Indonéziában, Bangladesen, Pakisztánban, illetve az Egyesült Királyságban, míg Indiában teljes tilalmat rendeltek el a TikTok ellen.

Borítókép: A TikTok, a kínai ByteDance technológiai cég tulajdonában lévő videómegosztó közösségi oldal (Forrás: Twitter/Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.