Búcsúzhatnak a TikToktól a bizottságnál dolgozók

Az Európai Bizottság munkatársai ezentúl nem használhatják a TikTok kínai közösségimédia-alkalmazást az olyan eszközeiken, amelyeket hivatali munkára is használnak. A bizottság közleményében kibervédelmi aggályokkal magyarázta a döntését. Az Egyesült Államokban tavaly hasonló intézkedést hoztak, ott márciusban a cég vezérigazgatója tanúskodik a kongresszus előtt.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 02. 23. 15:18
null
Boston, 2022. december 28. 2022. október 14-én készített kép a TikTok alkalmazásról egy mobiltelefonon. Az Egyesült Államok képviselõházának hivatala december 28-án utasítást adott, hogy eltávolítsák a hozzá tartozó eszközökrõl a TikTok közösségi videóalkalmazást; az intézkedést a múlt héten elfogadott költségvetési törvény tartalmazza. Az alsóház hivatali fõnöke, Catherine L. Szpindor az alkalmazottaknak és törvényhozóknak küldött emailban adott tájékoztatást arról, hogy azonnali hatállyal megtiltja az alkalmazás használatát a képviselõház eszközein. Hangsúlyozta, hogy a TikTok számos biztonsági kockázat miatt magas fokú kockázatot jelent a felhasználók számára. MTI/AP/Michael Dwyer Fotó: Michael Dwyer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság biztonsági aggályokra hivatkozva megtiltotta 32 ezer dolgozójának és munkatársának a TikTok kínai közösségimédia-alkalmazás használatát – hívta fel a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál, amely szerint ez is egy bizonyítéka a Nyugat és Peking között egyre növekvő feszültségnek.

A bizottság is megerősítette a tilalmat, közleményükben kibervédelmi aggályokra hivatkoznak, és megjegyzik, hogy más közösségi oldalakat is alapos vizsgálat alá helyeznek.

Mint arra a Politico is felhívja a figyelmet, a nyugati kormányokat egyre jobban aggasztják azok a bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a kínai technológiai vállalatok a világszerte összegyűjtött hatalmas mennyiségű felhasználói adattal segítik a kínai hírszerző szolgálatok tevékenységét – hasonló vádak már a kínai térfigyelő kamerák esetében is felmerültek.

„Az EB Vállalati Igazgatósága úgy határozott, hogy a bizottság adatainak a védelme és a kiberbiztonság növelése érdekében felfüggeszti a TikTok alkalmazást a vállalati és azon személyes eszközökön is, amelyeken a bizottság mobileszköz-szolgáltatási feljegyzése szerint hivatalos tevékenységre is használnak” – állt a személyzetnek csütörtök reggel elküldött e-mailben.

Egy magas rangú tisztviselő a Politicónak nyilatkozva elmondta, hogy az a kompromisszum született, hogy ha a munkatársak ragaszkodnak a TikTok-hoz, akkor személyes telefonjaikon, eszközeiken munkához kapcsolódó tevékenységet ezentúl nem végezhetnek. Biztonsági szempontból, a „hozd be a saját mobilod” bizottsági irányt borzalmasnak jellemezték vezető tisztviselők.

A munkavállalóknak legkésőbb március 15-ig el kell távolítaniuk a kínai alkalmazást a telefonjaikról.

A TikTok is megszólalt

A Politicónak eljuttatott nyilatkozatban a kínai vállalat úgy fogalmazott:

Csalódottak vagyunk a döntést illetően, amely félrevezető és tévhiteken alapul. Felvettük a kapcsolatot a bizottsággal, hogy tisztázzuk a helyzetet és elmagyarázzuk, hogy hogyan védjük annak a 125 millió európai felhasználónak az adatait, akik havonta ellátogatnak a platformunkra

– fogalmazott a TikTok szóvivője.

A bizottság tájékoztatása szerint Washington nem helyezett nyomást az unióra a tilalom elrendelésére.

TikTok vezér a kongresszus előtt

A tengerentúlon már tavaly decemberben betiltották a TikTokot az összes szövetségi kormányzati eszközön ugyancsak hírszerző tevékenységre hivatkozva. Sőt időközben már több amerikai állam is hasonló szigorításokat vezetett be saját hatáskörében.

A TikTok vezérigazgatójának (Shou Zi Chew) ezenkívül márciusban tanúskodnia kell az amerikai kongresszus előtt az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegető lehetséges kockázatokról.

Tavaly augusztusban már a brit parlament is leállította TikTok-fiókját adatbiztonsági aggályokra hivatkozva.

Brüsszeli látogatásán a TikTok-vezért arra szólította fel a bizottság, hogy tartsa be az európai törvényeket. Az unióban eddig csak Hollandiában hoztak részleges tilalmat az alkalmazás használatát illetően, a többi tagállamban nem hoztak ilyen rendelkezéseket.

A TikTok ellen jelenleg Írországban folyik vizsgálat az európai adatvédelmi hatóság részéről az európai polgárok adatainak Kínába történő esetleges jogellenes továbbítása ügyében, ezzel ugyanis megszegnék az EU általános adatvédelmi rendeletét (GDPR).

Borítókép: 2022. október 14-én készített kép a TikTok alkalmazásról egy mobiltelefonon. Az Egyesült Államok képviselőházának hivatala december 28-án utasítást adott, hogy eltávolítsák a hozzá tartozó eszközökről a TikTok közösségi videóalkalmazást, magas nemzetbiztonsági kockázatnak minősítve azt. (Forrás: MTI/AP/Michael Dwyer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.