Egy amerikai képviselő emelné a közösségi média használatának korhatárát

Megemelné a közösségi média használatának alsó korhatárát egy egyesült államokbeli képviselő. Legfőbb indoka az, hogy a fiatalok ezekkel a platformokkal egy különösen sérülékeny időszakban találkoznak, így az ott tapasztaltak komolyan befolyásolhatják érzelmi és mentális állapotukat.

2023. 02. 26. 18:15
Facebook Covers Sign At Menlo Park Headquarters
US-FACEBOOK-COVERS-SIGN-AT-MENLO-PARK-HEADQUARTERS Fotó: JUSTIN SULLIVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesült államokbeli törvényhozók részéről egyre erősödik az a törekvés, hogy a közösségi média korhatárát 16 évre emeljék, mivel az amerikai fiatalok nagy hányada küzd mentális problémákkal, melyek forrása a közösségi médiában átélt tapasztalatok nem megfelelő feldolgozása. Josh Hawley, Missouri állam republikánus szenátora éppen emiatt törvényjavaslatot nyújtott be, ami tizenháromról tizenhat évre emelné a közösségi média használatának korhatárát.

A TikTok alkalmazás ikonja egy okotelefonon
A most rendkívül népszerű TikTok is a közösségi média korhatárt módosító törvény célkeresztjében lehet (Fotó: Flickr.com/Solen Feyissa)

A Fox News televíziós csatornának nyilatkozó politikai elemző, Kelsey Bolar szerint Hawley szenátor nagyon fontos párbeszédet kezdeményezett a közösségi média gyermekekre gyakorolt káros hatásairól. 

Tudjuk, hogy a gyermekek és a felnőttek agya nagyon különböző. A gyermekek agya rendkívül befolyásolható. Azt is tudjuk, hogy jelenleg mentális egészségügyi válság van a gyerekek körében, és a közösségi média ennek az egyik kiváltója

– érvelt a szakértő.

 

Megemelik a közösségi média használatának korhatárát? 

Hawley törvényjavaslata a tizenhat éves alsó korhatáron felül megakadályozná, hogy a platformok regisztrációs lehetőséget kínáljanak az ennél fiatalabbaknak.

A Fox News által felkért szakértő megjegyezte, hogy rengeteg olyan tanulmány van, ami bizonyítja, hogy a közösségi média káros hatással van a gyermekek fejlődésére.

Ezért itt az ideje, hogy nemzetként, kultúraként komolyan elbeszélgessünk arról, hogyan fogjuk megvédeni gyermekeinket a közösségi média hátrányaitól. Úgy gondolom, hogy ebben a kormányzatnak is van szerepe

– húzta alá.

Ennek ellenére a 8 és 12 év közötti gyermekek körülbelül 38 százaléka, a 13 és 18 év közötti tinédzserek 84 százaléka használja a közösségi médiát – derül ki a The Common Sense Census nevű amerikai közvélemény-kutató felméréséből.

 

Új törvényt fogadhatnak el Amerikában 

A törvény elfogadása esetén komoly kérdés annak kikényszeríthetősége. Erről Kelsey Bolar úgy nyilatkozott, hogy szerinte adottak lennének a technológiai lehetőségek, a közösségi médiaplatformok mögött álló vállalatok mégsem dolgoznak ki megfelelő eljárásokat.

„Számomra érdekes, hogy a szilícium-völgyi technológiai zsenik még nem találták ki, hogyan lehetne a közösségi médiát bizonyos korosztályokra korlátozni” – nyilatkozta Bolar. „Úgy tűnik, hogy mindenre képesek, és úgy tűnik, hogy a saját gyermekeik esetében is tisztában vannak a közösségi média veszélyeivel, mert tudjuk, hogy éppen ezek az emberek tiltják be a közösségi médiát a saját családjukban, a saját gyermekeikkel. De akkor nem tudnak szívességet tenni a szülőknek, és esetleg kitalálni egy könnyebb módszert, hogy a szülők ezt könnyebben tudják kezelni és korlátozni?” – zárta gondolatait a szakértő, aki arra buzdította a szülőket, hogy lépjenek közbe, mielőtt még túl késő lenne.

„A szülőknek is fontos szerepük van abban, hogy fellépjenek, és ne csak a jogszabályokra vagy a kormánytisztviselők tanácsaira hagyatkozzanak. Nagyon fontos, hogy a szülők szerepet vállaljanak abban, hogy korlátozzák a közösségi médiához való hozzáférést kisgyermekeik számára” – magyarázta.

 

Borítókép: Utcaseprő a Facebook tulajdonosa, a Meta vállalat épülete előtt a kaliforniai Menlo Parkban (Fotó: Getty Images/AFP/Justin Sullivan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.