A közösségi média valós urai

Noha az Elon Musk által megvásárolt Twitter és egyre több mikroblog-alkalmazás kíván a szólásszabadság új színtereként megjelenni, a valóságban meg van kötve a kezük a platformoknak. Amíg az Apple és a Google irányítja, hogy az okostelefonokra milyen alkalmazások telepíthetők, addig ők szabják meg az online tér szabályait is.

2022. 12. 10. 7:51
null
San Francisco, 2022. november 19. A Twitter amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás san franciscói- székháza 2022. november 18-án. A Twitter a hónap elején elbocsájtotta alkalmazottainak mintegy felét. MTI/EPA/George Nikitin Fotó: George Nikitin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte már nem telik el úgy hét, hogy az amerikai közösségi médiát, a Twittert ne övezné valamilyen botrány. Legutóbb az úgynevezett „Twitter-iratok” jelentek meg, amelyek feltárták azt a – régóta vélt – titkot, miszerint bizonyos felhasználók, nézetek és vélemények „feketelistára” kerültek. A megbélyegzett bejegyzések és személyek így nem, vagy kevésbé jelentek meg a hírfolyamban és a keresési lehetőségek között, ezzel lényegében tudatosan visszafogva azok természetes terjedését.

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és most már a Twitter milliárdos tulajdonosa ennek az „egyoldalú” szabályozásnak kíván véget vetni. Musk nemrégiben bemutatta a mikroblog korábbi vezetésének a belső levelezéseit, amelyekben többek között utasítások szerepeltek arra, hogy „le kell tiltani Joe Biden (akkori elnökjelölt, jelenlegi amerikai elnök – a szerk.) fiáról szóló kényes tartalmakat”.

Musk szerint aggályos volt, hogy a Twitternél dolgozók túlnyomórészt a liberális politikai oldalhoz tartoztak, így sokkal inkább eleget tettek a demokraták számára kívánatos moderálási irányoknak.

Ám a Twitter új tulajdonosa mindennek a felszámolását ígéri. Ennek keretében kirúgta az alkalmazottak felét és újraírja a cég szabályzatát, mindezt „a szólásszabadság visszaállítása és az átláthatóság” érdekében.

 

Miért olyan fontos a Twitter?

A közösségimédia-felületek a gyors, széles körű, olcsó és személyre szabható elérések miatt az egyik legfontosabb platformokká váltak a politikusok számára, így szerepük kulcsfontosságú a választások során is. Barack Obama korábbi amerikai elnök látta meg először a közösségi médiában rejlő lehetőséget, tehát a megfelelő személyeknek, megfelelő időben és formában eljuttatott üzenetek képességét. Első elnökjelölti kampánya során, a Pew Research Center azt találta, hogy az internetezők 74 százaléka a választásról szóló híreket az online térben követi. 

Mindebben pedig a Twitter valós idejű és megbízható információkat kíván nyújtani a választóknak.

A mikroblognak jelenleg mintegy 400 millió felhasználója van világszerte, míg az Egyesült Államokban körülbelül 77 millió – amely a választásokon résztvevők körülbelül felével egyezik meg –, és ezzel az egyik legnépszerűbb közösségi oldalnak számít a tengerentúlon.

Az amerikai Princeton Egyetem októberben megjelent tanulmánya azt találta, hogy a Twitter „befolyásolja a választók döntéseit, különösen a mérsékeltebb szavazókét”.

Emellett a 2016-os és 2020-as elnökválasztáson a mikroblog „csökkentette a Republikánus Pártra leadott voksok arányát”, tehát hatással volt a választások kimenetelére – írták.

 

Twitter kontra Truth Social

Meglehet, hogy Donald Trump korábbi republikánus elnök is tisztában van a Twitter – eddigi – számára kedvezőtlen eredményeivel és ezért nem is sietett vissza a közösségi oldalra. Mint ismert, Donald Trumpot még tavaly távolították el a mikroblogról, miután az a vád érte, hogy ő bujtotta fel a 2021. január 6-án az amerikai törvényhozás épületét ostromló tömeget.

Noha Elon Musk feloldotta a tiltását, sőt „visszaadta” az egykori elnök mintegy 89 milliós követőtáborát is, Trump mégis maradását erősítette meg a Truth Social közösségi médiaoldalon. A felületet – amelyet az ő kedvéért hoztak létre egyfajta alternatívaként – egyébként nem is tudná olyan könnyen hátrahagyni, hiszen azt hónapok óta építi és szorosan kapcsolódik a nevéhez.

TRUMP, Donald
Donald Trump korábbi elnök is tisztában van a közösségi médiában rejlő lehetőségekkel. Fotó: Rebecca Blackwell

Bonyolítja az egykori elnök helyzetét, hogy az oldalnak mindösszesen kétmillió aktív felhasználója van, ugyanakkor az ő lojalitásuk sziklaszilárd a korábbi republikánus elnökben.

A Truth Socialt a „woke-ideológia” ellen leghangosabban felszólalók használják, akik a szólásszabadságot a politikai korrektség elé helyezik.

Nem véletlen, hogy Elon Musk is a szólásszabadság új színterének hirdeti a Twittert, ugyanis ha elérné Trump elnök visszatérését – akinek az aktív jelenléte jól jöhetne a cég tőzsdei értékének növelésében – azzal a mikroblogoldal 44 milliárd dollár értékű – Musk szerinti túlértékelt – vételárának megtérülésén is segíthetne.

 

A szólásszabadság urai

Noha a Truth Socialt sokan a szólásszabadság bástyájának tartják, amely „dacol a technológiai óriások hatalmával”, úgy tűnik, hogy az Apple és a Google túl nagy falatnak bizonyult a számára.

A két cég ugyanis nemrégiben azzal fenyegette meg a Truth Socialt, hogyha megszegi az irányelveiket, amelyek többek között tiltják „a fizikai fenyegetést, az erőszakra való felbujtást és a gyűlöletbeszédet”, akkor az alkalmazás nem lesz elérhető a felületeiken. 

Ám ezzel lényegében egyetlen telefonra sem lehetne telepíteni a közösségi oldalt, hiszen ebben a tekintetben a két óriás lefedi a mobiltelefon-piac 99 százalékát. A Truth Social ezért hamar el is fogadta az Apple és Google moderálási szabályait.

Nem először történt ehhez hasonló, korábban a Parler közösségimédia-oldalt távolította el az Apple és Google, amíg az nem teljesítette a feltételeiket.

Az Apple-nek és a Google-nek óriási hatalma van a Twitter döntései felett

 – fogalmazott korábban Yoel Roth, a mikroblog egykori biztonsági vezetője.

Nem véletlen az sem, hogy Elon Musk november végén egy saját telefonmárka elindítását is kilátásba helyezte, „ha nincs más választása”.

 Hozzátette: reméli nem fajulnak odáig a dolgok.

 

Borítókép: A Twitter amerikai internetes közösségi portál és mikroblog-szolgáltatás San Franciscó-i székháza 2022. november 18-án. A Twitter a hónap elején elbocsátotta alkalmazottainak mintegy felét (Forrás: MTI/EPA/George Nikitin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.