időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.03.26. 18:34 2023.03.26. 18:59
Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnap az orosz atomfegyverek tervezett belaruszi állomásoztatása miatt.

A kijevi külügyminisztérium állásfoglalásában a nemzetközi biztonsági rendszer egészének aláásását szolgáló újabb provokatív lépésként jellemezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat esti bejelentését taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a szomszédos ország területén.

Oroszország újfent megerősítette krónikus alkalmatlanságát arra, hogy az elrettentés és háborús megelőzés, nem pedig a fenyegetés és megfélemlítés eszközeként szolgáló atomfegyverek felelős gondnoka legyen

− hangsúlyozta az ukrajnai diplomáciai tárca.

Kijev az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette az ügyben, egyben felszólította a hét vezető ipari hatalom csoportját, valamint az Európai Uniót, hogy messze ható következményekre figyelmeztessék Belaruszt, amennyiben engedélyezi az orosz atomfegyverek telepítését.

Ukrajna felszólítja a nemzetközi közösség tagjait, tolmácsolják a törvényszegő Putyin-rezsimnek, hogy határozottan elfogadhatatlannak tartják az újabb nukleáris provokációt, és tegyenek határozott intézkedéseket a nukleáris fegyverek agresszor állam általi használatának hatékony elhárítására

− emelte ki az ukrán tárca.

Putyin szombat esti közlésében úgy fogalmazott, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök kérte a fegyverek állomásoztatását. Minszk azonban eddig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben.

Vasárnap a NATO is élesen bírálta a moszkvai vezetést veszélyes és felelőtlen nukleáris retorikájáért.

A NATO résen van, és szorosan nyomon követjük a helyzetet. Nem láttunk eddig változást Oroszország nukleáris készültségében, ami a sajátunk módosítását igényelné

− hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője.

Lengyelország szintén éles bírálattal illette az orosz bejelentést.

Elítéljük a béke veszélyeztetésének fokozását Európában, illetve globálisan

− olvasható a varsói külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Belarusz Oroszország mellett Ukrajnával és Lengyelországgal is határos.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.