Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte

Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezte vasárnap az orosz atomfegyverek tervezett belaruszi állomásoztatása miatt.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 03. 26. 18:34
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 24. Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ sajtóértekezletet tart az Ukrajna elleni háború kitörésének elsõ évfordulója alkalmából Kijevben 2023. február 24-én. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi külügyminisztérium állásfoglalásában a nemzetközi biztonsági rendszer egészének aláásását szolgáló újabb provokatív lépésként jellemezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat esti bejelentését taktikai atomfegyverek állomásoztatásáról a szomszédos ország területén.

Oroszország újfent megerősítette krónikus alkalmatlanságát arra, hogy az elrettentés és háborús megelőzés, nem pedig a fenyegetés és megfélemlítés eszközeként szolgáló atomfegyverek felelős gondnoka legyen

− hangsúlyozta az ukrajnai diplomáciai tárca.

Kijev az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette az ügyben, egyben felszólította a hét vezető ipari hatalom csoportját, valamint az Európai Uniót, hogy messze ható következményekre figyelmeztessék Belaruszt, amennyiben engedélyezi az orosz atomfegyverek telepítését.

Ukrajna felszólítja a nemzetközi közösség tagjait, tolmácsolják a törvényszegő Putyin-rezsimnek, hogy határozottan elfogadhatatlannak tartják az újabb nukleáris provokációt, és tegyenek határozott intézkedéseket a nukleáris fegyverek agresszor állam általi használatának hatékony elhárítására

− emelte ki az ukrán tárca.

Putyin szombat esti közlésében úgy fogalmazott, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök kérte a fegyverek állomásoztatását. Minszk azonban eddig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben.

Vasárnap a NATO is élesen bírálta a moszkvai vezetést veszélyes és felelőtlen nukleáris retorikájáért.

A NATO résen van, és szorosan nyomon követjük a helyzetet. Nem láttunk eddig változást Oroszország nukleáris készültségében, ami a sajátunk módosítását igényelné

− hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség egyik szóvivője.

Lengyelország szintén éles bírálattal illette az orosz bejelentést.

Elítéljük a béke veszélyeztetésének fokozását Európában, illetve globálisan

− olvasható a varsói külügyminisztérium vasárnapi közleményében.

Belarusz Oroszország mellett Ukrajnával és Lengyelországgal is határos.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.