Visszasírják Donald Trump szigorúbb migrációs politikáját

A Trump-adminisztráció szigorúbb bevándorláspolitikáját és a mexikói határon található fal tovább építését szorgalmazzák a republikánusok és az amerikai határőrség. Az ügynökség szerint az elmúlt hónapokban csökkentek a jogköreik és lehetőségeik, ami miatt több százezer illegális bevándorló jutott be az Egyesült Államokba. A Biden-adminisztráció terve egy új programmal kezelni, de nem megállítani a migrációt.

2023. 03. 17. 5:40
Yuma, 2023. március 3. Ecuadorból érkezett migránsok várakoznak a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél az Arizona állambeli Yumában 2023. március 3-án. A Biden-kormányzat a közelmúltban szigorú határvédelmi intézkedéseket jelentett be, amelynek értelmében a legtöbb esetben megtagadja a menedékjogot az Egyesült Államokba bejutni szándékozó migránsoktól. MTI/EPA/Etienne Laurent Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai határőrség vezetője, Raul Ortiz szerint az ügynökség nem rendelkezik teljes operatív ellenőrzéssel az Egyesült Államok déli határa felett. Hozzátette: a migráció szintje válságos állapotban van a határ egyes részein.

Ortiz a képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt fogalmazta meg álláspontját, amely a minap kivételesen Texas államban ülésezett, hogy „közvetlenül a helyszínről szerezzen tudomást” a határon uralkodó káoszról.

Ortiz azzal bírálta a Biden-adminisztrációt, hogy hiba volt leállítani a mexikói határon folyó falépítést és eltörölni a szigorú bevándorlási eljárásokat, amelyeket Donald Trump korábbi republikánus elnök kezdeményezett.

Az ügynökség vezetője emellett arra kérte a törvényhozókat, hogy adjanak neki több ügynököt és új eszközöket a határ megvédéséhez.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter korábban ragaszkodott azon megállapításához, hogy a déli határ „ellenőrzés alatt áll és biztonságos”. A határőrség vezetője felszólalásában ugyanakkor példaként jelezte, hogy a délnyugati határ kilenc szektora közül öt nem áll ellenőrzés alatt.

Ortiz továbbá beszámolt arról, hogy az előző pénzügyi évben mintegy 385 ezer illegális migráns jutott be az Egyesült Államok területére a határőrség megkerülésével, míg szerinte további húsz százalék szökhetett be úgy, hogy nem is tudtak róla.

Tavaly 2,4 millió migráns érkezett a déli határhoz, kétszer-háromszor több, mint a korábbi években.

Noha februárban kétszázezerre mérséklődött a déli határra havonta érkező illegális bevándorlók száma – a tavaly decemberi háromszázezerről – a határőrség szerint ennek oka a Biden-adminisztráció januárban bejelentett új programja.

Eszerint évente 360 ezer kubai, venezuelai, haiti és nicaraguai bevándorló előzetes regisztrációval érkezhetne az országba, míg akik nem regisztrálnak, azokat kiutasítják. A demokrata kormányzat azért is támogatja a programot, mert május 11-én lejár a Trump által elrendelt egészségügyi vészhelyzeti rendelkezés, amely értelmében indoklás nélkül is visszatoloncolhatják a bevándorlókat Mexikóba.

A program kritikusai szerint az adminisztráció olyan migránsokat invitál az országba, akik egyébként nem kapnának beutazási vízumot.

Hozzáteszik: a kongresszus megkerülésével – törvénytelenül – hoznának létre egy kiskaput migránsok százezreinek, hogy azok később állampolgárokká válhassanak, miközben nem teljesítik a szükséges kritériumokat.

A határőrség szerint továbbá a program nem fogja megállítani az országba beözönlő több tonnányi kábítószert sem.

Borítókép: Ecuadorból érkezett migránsok várakoznak a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél az Arizona állambeli Yumában 2023. március 3-án. (Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.