A Wagner-vezér lehet Oroszország következő elnöke?

Jevgenyij Prigozsin politikai hatalma zsoldos hadseregén alapszik, egyetlen más orosz politikus sem rendelkezik ekkora katonai erővel.

Magyar Nemzet
2023. 04. 18. 8:36
FILE PHOTO: Wagner private military group centre opens in St Petersburg
UKRAINE-CRISIS/USA-WAGNER Fotó: IGOR RUSSAK
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos pikáns megjegyzései miatt szinte naponta kerül a címlapokra az orosz Wagner-csoport vezetője, aki egyes vélemények szerint politikai hatalomra törne − írja az Euronews hozzátéve, hogy többek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy elnök akar lenni.

Prigozsin egy mélyen rossz hírű személyiség − mondta Mark Galeotti az Euronewsnak. „Ő egy olyan ember, aki úgy emelkedett fel, hogy azt tette, amit Putyin és a Kreml akart − és nyilvánvalóan nagyon jól járt közben” − húzta alá az orosz politikával foglalkozó elemző.

A Wagner-vezér az ukrajnai háború előtt a „szentpétervári trollgyárat” vezette, amely a közösségi oldalakon keresztül még az amerikai választásokba is beavatkozott, ezzel pedig a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) látókörébe is bekerült.

A zsoldoshadsereg harcosait az ukrajnai háborút megelőzően javarészt Afrikában vetették be különböző kétes ügyekben, Prigozsin vagyonának nagy része is innen származik − írja az Euronews.

Legutóbbi húzása a hírek szerint egy oroszországi politikai párt bekebelezése.

− Egyértelmű, hogy megpróbálja magát úgy pozícionálni, hogy nyilvános szerepet játsszon az orosz politikában − mondta Mark Beissinger, a Princeton Egyetem politikaprofesszora. Hozzátette, az orosz politikában egyre többször merül fel a kérdés: mi lesz Putyin után? 

Prigozsin politikai hatalma a Wagner-csoporton alapul − egyetlen más orosz politikus sem rendelkezik ekkora katonai erővel

− mutat rá Beissinger, aki ugyanakkor kétli, hogy a Wagner-vezér valaha is közvetlenül szembeszállna Putyinnal.

Prigozsin a háború kirobbanása óta folyamatosan kritikával illeti az orosz védelmi minisztériumot, valamint hadsereg és azok vezetőit. Több esetben hangoztatta véleményét, miszerint a felső szinteken elkövetett döntéshozatali hibák miatt nem sikerült legyőzni Ukrajnát.  

A Princeton Egyetem politikaprofesszora szerint Prigozsin folyamatosan feszegeti a határokat, miközben nem azonosul az oligarchikus elittel, azon kívül áll, de van olyan gazdag. Ez akár a malmára is hajthatja a vizet politikai ambíciói tekintetében.

Prigozsin egyébként március elején közölte, hogy úgy döntött, indul Ukrajna elnöki tisztségéért. Mint mondta, „politikai ambíciói vannak".

"Meghoztam a döntést, hogy 2024-ben indulok az elnökválasztáson - Ukrajna elnöki tisztségéért" 

- fogalmazott a Wagner-főnök egy, a Telgramra feltöltött videóban.

Borítókép: A Wagner-csoport egyik központja (Fotó: REUTERS/Igor Russak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.