A cseh védelmi miniszter szerint nem jelentene fenyegetést az atomfegyverek ukrajnai bevetése a cseh lakosság számára

Nem jelentene veszélyt a cseh lakosság számára a taktikai atomfegyverek bevetése Ukrajnában – vélte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 02. 18:53
CERNOCHOVÁ, Jana; ZIMMER, Benedikt; MIKULA, Zdenek
Praslavice, 2022. december 21. Jana Cernochová cseh védelmi miniszter (j) kezet fog Benedikt Zimmer német védelmi államtitkárral, balról Zdenek Mikula cseh dandártábornok a Csehországnak szánt tizennégy Leopard 2A4 német harckocsi elsõ darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én. A harckocsikat Csehország cserében kapja az orosz támadás ellen védekezõ Ukrajnának segélyként átadott szovjet gyártmányú T-72-es tankokért és más nehézpáncélosokért. MTI/EPA/Vladimir Prycek Fotó: Vladimir Prycek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha ez meg is történne, az Csehország lakosságára semmiféle veszélyt nem jelentene” – mondta a tárcavezető kérdésre válaszolva. Moszkva azon bejelentésére reagálva, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba, Cernochová leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének. 

„Semmi ilyesmi nincs napirenden” – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Jana Cernochová szerint a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján várhatóan döntés születik a szervezet keleti szárnyának további megerősítéséről. A miniszter úgy vélte, hogy erre az orosz bejelentés nélkül is sor került volna. 

„Az Ukrajnában lejátszódó eseményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mutatott rá Cernochová.

Lubomír Metnar korábbi védelmi miniszter, Cernochová beszélgetőpartnere szintén úgy fogalmazott, hogy „az orosz bejelentésre mindenképpen reagálni kell”.

Jana Cernochová szerint nem valószínű, hogy az orosz–ukrán konfliktus gyorsan befejeződne, másfelől folyamatos erőfeszítéseket kell tenni a problémák diplomáciai megoldása érdekében. „Mindegy, hogy ki fog közvetíteni, akár a Nyugat, akár egy Oroszországhoz közeli ország” – jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: Kínát sem lehet kizárni.

Borítókép: Jana Cernochová cseh védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Vladimir Prycek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.