időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Bush elnök egykori tanácsadója: A cseppfolyós gáz és a hadiipar miatt is kell az USA-nak támogatnia Ukrajnát

Munkatársunktól
2023.03.31. 13:56 2023.03.31. 14:51
Bush elnök egykori tanácsadója: A cseppfolyós gáz és a hadiipar miatt is kell az USA-nak támogatnia Ukrajnát

Március 29-én egy véleménycikk jelent meg a The Wall Street Journal felületén, amelyet Karl Rove, George W. Bush elnök egykori tanácsadója írt. Ebben Rove kihangsúlyozta, hogy a háború arról is dönt, hogy Európa importál-e majd cseppfolyós gázt az Egyesült Államokból. Az iraki háború kirobbantásában kulcsszerepet játszó lobbista szerint a fegyverküldés jó az amerikai gazdaságnak, mert a fegyvereket, töltényeket és a rakétákat főleg amerikai munkások állítják elő. Az egykori tanácsadó úgy látja, hogy Ukrajna segítésével valójában Amerika érdekeinek érvényesítése került az első helyre.

Rove március 29-én a The Wall Street Journal online felületén megjelent cikkében leszögezte, nem igaz az az állítás, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek és a gazdasági segélycsomagok gyengítenék Amerika pozícióját, hogy saját szükségleteit lássa el. A Bush-féle Fehér Ház egyik vezetője, aki lobbistaként is sok pénzt keresett, kifejti, ennek éppen az ellenkezője igaz, hiszen a kelet-európai ország hősies ellenállása az orosz agresszorral szemben jelentősen növelte Amerika stratégiai pozícióját világszerte, mi több, az amerikai gazdaságot is erősítette, hiszen csak az Európai Unió 348 milliárd dollár értékben importált amerikai termékeket 2022 folyamán.

A főstratéga cikkében elmondja, éppen ez a gazdasági előny kerülne veszélybe, ha Putyin elfoglalná Ukrajnát, hiszen akkor az uniós országok kis valószínűséggel vásárolnának louisiana-i LNG-t, inkább a kontinens „keleti diktátorától” vennék az energiahordozókat. 

Szerinte hasonló lenne a helyzet a számítógépektől kezdve a mezőgazdasági gépeken keresztül egészen a fogyasztási cikkekig és a gazdasági szolgáltatásokig, hiszen azt sem az USA-tól vennék ebben az esetben, mivel Oroszország és Kína rákényszerítené Európát, hogy a „határok nélküli partnerség” keretein belül inkább tőlük vásárolják ezeket a termékeket. Mindez pedig Amerika számára azt jelentené, hogy sem a munkahelyek száma, sem a gazdaság nem növekedne.

 

Hasonló lenne a helyzet Rove szerint Ázsiában is, hiszen egy orosz győzelem esetén Amerika szövetségei inkább Kínával kötnék szorosabbra kereskedelmi és befektetési kapcsolataikat. 

 

Amennyiben pedig a távol-keleti ország megtámadja Tajvant, akkor az USA búcsút inthet a szigetországba irányuló, 43,7 milliárd dolláros 2022-es exportjának.

Rove azt is kihangsúlyozta cikkében, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek szintén jót tesznek az amerikai gazdaságnak, hiszen Washington amerikai munkásoknak fizet a kelet-európai országnak küldött fegyverek, töltények, rakéták és a felszerelés gyártása során.

Az egykori tanácsadó cikke végén kihangsúlyozta: amennyiben az Egyesült Államok magára hagyja Ukrajnát, az stratégiai, gazdasági és morális katasztrófa lenne, amely nem csak az ország globális befolyásának ártana, hanem saját gazdaságának is. A lobbista szerint ugyanis Ukrajna megsegítésével valójában Amerika érdekeinek érvényesítése kerül az első helyre.

Borítókép: Ukrán mentőegységek dolgoznak egy orosz rakétatámadásban találatot kapott épület romjainál a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. március 31-én. (Forrás: MTI/AP/Andrij Andrijenko)

Háború Ukrajnában

Az ukrán utánpótlás akadályozása lehetett a gátrobbantás célja

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.