Mutatjuk a háború legnagyobb nyerteseit + videó

Kiderült, hogy hova vándorolt az a lassan ezermilliárd euró, amit Európa az energiaválság kezelésére fordított.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 8:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szankciók gyökeresen felforgatják a világgazdaságot, és az átalakuláson néhány iparág nagyon sokat keres – mondta a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője bemutatta, hogy kik a háború legnagyobb nyertesei. 

Érkeznek a 2022-es adatok, melyek feketén-fehéren megmutatják, hogy hova vándorolt az a lassan ezermilliárd euró, amit Európa az energiaválság kezelésére fordított.

A szankciók a legnagyobb fordulatot a gázpiacon eredményezték. Az Európába érkező orosz energiamennyiség jelentősen megcsappant, ami új piacot nyitott az amerikai cseppfolyósított földgázzal kereskedőknek. Ezek a cégek a korábbi években – az alacsony árak és a szűk piaci részesedésük miatt – még jellemzően veszteségesek voltak, tavaly azonban már tetemes profitra tettek szert. A legnagyobb amerikai LNG-vállalat vesztesége például 2021-ben még 2,3 milliárd dollár volt, de 2022-ben már csaknem másfél milliárd dolláros nyereséget termelt. Úgy tűnik ráadásul, hogy az Egyesült Államok tartósan képes volt helyzetbe hozni saját cégeit: hosszú távú gázszerződésekkel tíz-húsz évre előre biztosította értékesítéseiket.

Árbevétel szempontjából az energiaválság és a szankciók legnagyobb nyertesei kétségtelenül a nagy, multinacionális olajvállalatok, amelyek szinte egytől egyig a hétköznapi embereknek felfoghatatlan mértékű rekordprofitra tettek szert.

Az amerikai Exxon és Chevron, a brit BP vagy a francia Total több tíz milliárd dolláros nyereségről számolt be, a Saudi Aramco pedig a világ legértékesebb vállalatává vált.

– Abszurd, de még a szankciók célkeresztjében álló Oroszország is képes volt növelni olajbevételeit. Ami különösen aggasztó, hogy egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a helyzet a közeli jövőben megváltozna. A nagy kitermelők nem hajlandók növelni aktivitásukat, az olajvállalatok pedig új beruházások helyett osztalékot fizetnek. A szűkös kínálat tehát tartósan magasan tarthatja az olajárakat és a vállalatok profitjait – magyarázta Hortay Olivér.

Az energiaszektor mellett – ahogyan az lenni szokott – a háború a fegyvergyártókat is kitüntetett helyzetbe hozta. Az Egyesült Államok csaknem ötven százalékkal növelte az exportját, és a védelmi ügynökség igazgatója a következő három évben is folyamatos növekedésre számít. Nem csoda, hiszen a háborús feszültségek egyre nagyobbak, és a fegyverkezés fokozódik. 

Kína például a napokban jelentette be, miszerint idén úgy is 7,2 százalékkal növeli védelmi kiadásait, hogy mindössze öt százalék körüli gazdasági növekedést vár.

– Nincs itt valami ellentmondás? Évek óta azt hallgatjuk a politikusainktól, hogy a fosszilis energiacégektől és fegyvergyártóktól minél több jövedelmet kell átcsoportosítani olyan előremutató célokra, mint a szerény körülmények között élők megsegítése vagy a környezet védelme. Az elmúlt évben éppen ennek az ellenkezője zajlik. A jövedelem a családoktól és a kisvállalkozásoktól a nagy olaj- és fegyvergyárakhoz áramlik, és a politikai elit ehhez minimum asszisztál. Márpedig a társadalmi célok és a háborúpárti törekvések összeegyeztethetetlenek – tette hozzá az üzletágvezető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.