Ezért telepíthet Putyin Fehéroroszországba atomfegyvereket

Jelentős különbség van a taktikai, illetve a stratégiai atomfegyverek között.

Munkatársunktól
Forrás: Mandiner, ATV2023. 03. 29. 22:05
null
Bahmut, 2022. október 25. Ukrán önjáró tüzérségi jármû tüzet nyit a donyecki régióban lévõ Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2022. október 24-én. Az ukrán hadsereg ellentámadásokkal szorította ki az orosz csapatokat az ország keleti és északkeleti megszállt területeirõl. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba. Putyin különösebb indoklást nem fűzött a döntéshez, csupán megjegyezte: „ebben nincs semmi szokatlan. Az Egyesült Államok évtizedek óta ezt csinálja”.

Putyin lépése volt a téma az ATV műsorában, ahol Vigóczki Máté György, biztonságpolitikai szakértő először taktikai és a stratégiai atomfegyverek közötti különbségről beszélt, mint arra rávilágított, utóbbiaknak sokkal nagyobb a robbanóerejük.

A kisebb töltetű taktikai atomfegyvereket a harcemezőn vetik be, a stratégiai atomfegyver viszont olyan pusztító erejű, hogy azt városok, települések megsemmisítésére is lehet használni.

A szakértő a Mandiner által szemlézett interjúban elmondta, hogy a Belarusz területére szánt fegyverek csupán robbanófejek, amelyeket önmagukban nem lehet hasznosítani, a hozzájuk tartozó hordozórakétákat viszont nem küldik át jelen állás szerint a határ túloldalára. 

Vigóczki szerint az orosz lépés feltételezhetően egyelőre csak egy erődemonstráció, ami egyfajta válasz lehet a britek által Ukrajnának ígért csökkentett uránt tartalmazó páncéltörő lövedékekre.

Az USA külügyminisztériuma egyébként viszonylag higgadtan reagált az orosz bejelentést követően.

– Nem láttunk okot arra, hogy kiigazítsuk saját stratégiai nukleáris álláspontunkat, és arra sem, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne – mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő a CNN-nek.

Később  John Kirby, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője úgy fogalmazott, az Egyesült Államok szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy Oroszországból taktikai nukleáris katonai eszközöket szállítottak volna Fehéroroszországba. 

A kommunikációs vezető szerint annak sem látták jelét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a taktikai nukleáris eszközök fehéroroszországi telepítéséről tett bejelentése olyan döntéssel is járt volna, hogy Oroszország taktikai atomfegyvert szándékozna bevetni Ukrajnában.

Belarusz azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte a belarusz külügyminisztérium. 

Borítókép: Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon (Forrás: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.