Minszkben megindokolták, miért fogadnak be orosz atomfegyvereket

Moszkva már átadta Minszknek az atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétarendszert.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 28. 12:22
null
RUSSIA-BELARUS-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: GAVRIIL GRIGOROV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belarusz azért döntött az orosz taktikai atomfegyverek befogadása mellett, mert az Egyesült Államok és szövetségesei évek óta nyomást gyakoroltak rá belpolitikai rendszerének és geopolitikai irányultságának megváltoztatása érdekében – közölte kedden a belarusz külügyminisztérium. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton jelentette be, hogy megállapodott Belaruszal taktikai atomfegyverek telepítéséről a szomszédos országban.

A belarusz külügyminisztérium kedden közleményben indokolta meg együttműködését Oroszországgal, rámutatva, hogy Minszk a Nyugat elleni védekezés jegyében jár el. – Az elmúlt két és fél évben Belarusz korábban nem látott politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és NATO-szövetségeseik, valamint az Európia Unió tagállamai részéről – áll a közleményben. – A politika és a gazdaság terén meghozott egyoldalú kényszerítő eszközök mellett a szomszédos NATO-országok területén, határaink közvetlen közelében növelik a katonai potenciált. Tekintettel ezekre a körülményekre és az ezekből eredő legitim nemzetbiztonsági aggodalmakra és kockázatokra, Belarusz kénytelen volt a saját biztonságát és védelmi kapacitásait növelve reagálni – folytatódik a szöveg.

A minszki külügyminisztérium leszögezte, hogy Belarusz a Nyugat lépéseit egy független állam belügyeibe történő közvetlen és durva beavatkozásnak tekinti, amelynek célja az ország geopolitikai irányvonalának és belpolitikai rendszerének megváltoztatása. Ez egyenesen ellentmond azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Minszk az atomsorompó-egyezményhez csatlakozva vállalt – közölte a tárca.

 

Moszkva már átadta Minszknek az atomtöltet hordozására alkalmas Iszkander rakétarendszert.

 

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására alkalmas létesítmény építése belarusz területen. Oroszország segítséget nyújtott Belarusznak az atomfegyverek hordozására alkalmas harci repülőgépek korszerűsítéséhez is – közölte korábban Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök találkozója Szocsiban 2022 szeptemberében (Fotó: AFP/Sputnik/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.