Belarusz stratégiai atomfegyverek bevetésével fenyegeti a Nyugatot

A védelmi miniszter pénteken közölte, már megkezdték az indítóállások előkészítését.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 14. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegette meg a Nyugatot Viktar Hrenyin belorusz védelmi miniszter pénteken egy előre be nem jelentett hadgyakorlat során.

Amennyibben szükségessé válik, lesznek stratégiai atomfegyvereink is. Már megkezdtük az indítóállások előkészítését

hangoztatta Hrenyin egy gyakorlótéren nyilatkozva.

 Amennyiben a Nyugat nem hagy fel ellenséges retorikájával, ez lesz majd a következő lépés figyelmeztetett. Hasonló kijelentéseket tett korábban már Aljakszandr Lukasenka belorusz vezető is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén jelentette be, hogy Minszk kérésére orosz taktikai atomfegyvereket telepítenek a szövetséges ország területére.

A stratégiai atomfegyverek a taktikaiakhoz képest jóval nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek.

Hrenyin azzal vádolta a szomszédos Lengyelországot, hogy háborús előkészületeket tesz Belarusszal és Oroszországgal szemben. Amerikai és dél-koreai fegyverszállítmányokat terveznek. Látjuk azt is, hogy készenlétbe helyezik a katonai infrastruktúrájukat, és újabb alakulatokat, valamint dandárokat hoznak létre, amelyekről korábban nem volt szó jelentette ki a tárcavezető.

A nyugat-fehéroroszországi Breszt térségében zajló manőverről az mondta, hogy igazi premiernek számít, mivel első ízben ellenőrzik bejelentés nélkül ilyen nagy méretekben a csapatok harckészségét. Hozzátette, hogy egy hatezer katonát számláló teljes dandárt mozgósítottak a hadgyakorlatban.

 

Borítókép: Orosz atomfegyver (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.