Az amerikai külügyminiszter is segíthetett eltussolni Hunter Biden ügyét

Az amerikai elnök fiának pénzmosási és egyéb üzelmeivel kapcsolatban segíthetett a mostani külügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 04. 21. 8:55
BLINKEN, Antony
Taskent, 2023. március 1. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a taskenti Hyatt Regency szállodában 2023. március elsején. MTI/AP/Pool/AFP/Olivier Douliery Fotó: Olivier Douliery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hírszerzés egyik volt munkatársa terhelő vallomást tett Antony Blinken külügyminiszterre az amerikai képviselőház bizottságai előtt. Michael Morell volt CIA-igazgatóhelyettes vallomása szerint Blinken, aki 2020-ban a Biden-kampány vezető tanácsadójaként dolgozott, vezető szerepet vállalt annak a jelenlegi és korábbi hírszerzési tisztviselők által aláírt nyilvános nyilatkozatnak a kidolgozásában, amely szerint a Hunter Bidenhez köthető laptop körüli hírverés egy orosz dezinformációs kampány része volt. 

A 2020-as elnökválasztás hajrájában a New York Post napilap kellemetlen részleteket közölt az ifjú Biden kaotikus magán- és üzleti ügyeiről. A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan e-maileket találtak, amik szerint Joe Biden akkori elnökjelölt személyesen találkozott ukrán gazdasági szereplőkkel. Később hitelesített eredetű, szintén a laptopról származó e-mailek is alátámasztották a Biden család ukrajnai gazdasági kapcsolatait.

Morrell szerint egyértelmű, hogy Blinken volt a mozgatórugója annak a 2020 októberében aláírt nyilvános nyilatkozatnak, amely azt sugallta, hogy a laptop, illetve az azon talált – Hunter Bidenre és családjára, köztük az akkori elnökjelölt Joe Bidenre nézve terhelő – anyagok nem valódiak, hanem egy orosz zavarkeltő művelet részei.

„Megvizsgáltuk azt az 51 volt hírszerzési tisztviselő által aláírt nyilvános nyilatkozatot, amely hamisan hiteltelenítette a New York Post Hunter Biden laptopjáról szóló cikkét mint feltételezett orosz dezinformációt” – írták.

Vizsgálatunk részeként megtudtuk, hogy ön szerepet játszott e nyilatkozat megszületésében, miközben Biden kampánytanácsadójaként szolgált, ezért kérjük a segítségét a vizsgálatunkhoz

– szól a levél, melyet a vizsgálóbizottság vezetői Antony Blinkennek címeztek.

Morell 2020. október 17-e körül kereste meg Blinkent, hogy megvitassa a laptopsztorit. Morell hivatalosan a Post cikkére adott reakciókat szerette volna összegezni.

Mégis elindította azokat az eseményeket, amelyek a nyilvános nyilatkozat kiadásához vezettek

– írja levelében a bizottság.

A törvényhozók szerint Morell tanúvallomása alapján nyilvánvaló, hogy a Biden-kampány – így annak egyik vezetőjeként maga Blinken is – „aktív szerepet játszott a nyilvános nyilatkozat megszületésében, amely segített eltussolni Hunter Biden történetét, és megakadályozta, hogy az amerikai polgárok teljes körűen tájékozott döntést hozzanak a 2020-as elnökválasztás során”.

A bizottsági tagok május 4-ig adtak időt Blinkennek a válaszadásra, melyben arra kérik, a vizsgálat támogatása érdekében nevezze meg azokat, akikkel kommunikált az ügyben, illetve bocsásson rendelkezésre minden, a kérdéskörben keletkezett iratot.

 

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a taskenti Hyatt Regency szállodában 2023. március elsején (Fotó: MTI/AP/Pool/AFP/Olivier Douliery)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.